Renovat el conveni de col·laboració per a la conservació del trencalòs. Des de fa gairebé 20 anys, l'Associació per a la Defensa de la Natura i el Govern treballen per a la conservació d'aquesta espècie amb la monitorització de la seva activitat. El nou acord inclou també una estratègia per afavorir la presència d'altres aus, com l'aufrany.
La col·laboració entre l'Associació per a la Defensa de la Natura i el ministeri de Medi Ambient ha permès que al llarg de dues dècades una parella de trencalossos hagi pogut nidificar a Andorra en un entorn controlat.
Des del 2011, i dins el Pla d'actuacions per a la conservació del trencalòs, una càmera monitoritza el dia a dia d'aquest exemplars. A principi de segle es van detectar al país i el 2004 es van reproduir amb èxit per primera vegada. Després n'han vingut quatre més. Cinc reproduccions que han derivat en l'enlairament de cinc pollets. El coordinador del projecte, Àngel Bonada, explica que els paràmetres reproductors corresponen a "una mitjana absolutament normal arreu dels Pirineus i també en altres poblacions del món". Assenyala, a més, que "la població pirineca és la més important i viable de tota Europa".
Ara, el projecte de protecció del trencalós, el PACT, s'ha renovat per dos anys. L'executiu aportarà anualment 12.900 euros i recursos tècnics per mantenir aquest projecte que garanteix la biodiversitat. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, destaca que el fet d'haver aconseguit que una parella es reproduís "és l'èxit més important". Per això s'ha emmarcat "en l'estratègia nacional per a la biodiversitat". D'aquesta manera, afegeix la ministra, "es visualitza aquest compromís a favor de la presentació de la biodiversitat i patrimoni natural del país".
A més d'actualitzar l'estratègia nacional per a la conservació del trencalòs i elaborar un reglament que els protegeixi en indrets sensibles, el PACT intentarà afavorir la presència d'altres aus que actualment no nidifiquen al país, com l'aufrany.
Informa: Marc Guadilla
Imatge: Kevin Riveiro/ PACT
Comparteix: