Escaldes-Engordany destina gairebé 15 milions d'euros a inversions

www.andorradifusio.ad

Escaldes-Engordany invertirà enguany 15 milions d'euros. Es destinaran a acabar projectes com els pisos a l'avinguda del Pessebre i la dinamització de la part alta de la parròquia. 

Escaldes-Engordany treu pit de ser la parròquia amb menys endeutament d'Andorra. El comú ressalta que a priori, aquest any, només tindran un deute de 300.000 euros aproximadament i que els ve donat de préstecs heretats d'antigues corporacions.

En la sessió de consell de comú d'aquest dijous, el ple ha validat el pressupost per al 2024. A grans trets, els comptes generals per aquest anys preveuen unes despeses superiors als 40 milions d'euros. Important però a destacar, que un volum important, uns 15 milions d'euros, va destinat a grans inversions. Serviran per acabar projectes com els de l'aparcament de la plaça de l'Església i el Falgueró, el projecte Caldes i els pisos socials de l'avinguda del Pessebre.

Els ingressos tampoc es queden curts i només amb la recaptació d'impostos directes i taxes ja sumen 25 milions d'euros.

A part del pressupost, els consellers també han validat que es retiri la bonificació del 70% en els impostos de la construcció a les promocions que no es destinin al lloguer a preu assequible. Fins ara, totes les que anessin destinades al lloguer, sense estipular de quin tipus, en gaudien. 

"Aquesta bonificació si no es fa doncs són uns diners que es poden redistribuir a nivell de la ciutadania. Considerem que val més que estiguin en mans del comú que no en mans d'algú que senzillament voldrà especular".

Rosa Gili, cònsol major d'Escaldes-Engordany.

Ara, el comú ha de definir els criteris que encaixaran dins del lloguer assequible. La minoria, que s'ha abstingut, demana celeritat.

"Mentre aquesta transitòria sigui ràpida i ben feta no hi ha d'haver problema. Ara bé, si això es demora en el temps i no es fan bé les coses creiem que pot causar l'efecte contrari. Al final el que estan fent és no bonificar aquells nous edificis que vagin destinats al lloguer".

Gabriel Guerrero, conseller de la minoria del comú d'Escaldes-Engordany.

En canvi, per unanimitat, s'ha validat l'increment dels preus públics amb l'IPC. En queden fora les activitats de caràcter social. 

Imatges: Ricard Tenza
Informa: Ariadna Guiu Vila

Comparteix:

El SAAS reacciona a l'amenaça de vaga de l'USdA Marian Rojas Estapé: "Ens costa connectar amb les persones que tenim al davant"