La situació d'impagaments dels treballadors d'una empresa que fa mesos que no cobren ni cotitzen a la CASS alerten a la Unió Sindical, que considera que aquesta pràctica ha augmentat amb l'arribada de noves empreses. En principi, estan obligades a dipositar un fons al Govern per aquestes situacions, però si no és suficient per pagar els deutes, és gairebé impossible reclamar. I doncs, què es pot fer quan l'empresari és de fora i decideix marxar?
Els juristes aconsellen actuar ràpidament si es detecten les primeres irregularitats en el cobrament del sou. Primer desistint del contracte laboral, mitjançant una carta i a ser possible amb algun testimoni present. Els motius poden ser no rebre el sou, que es rebin irregularment o que no es cotitzi a la CASS.
Tot seguit, cal presentar una denúncia a la justícia. L'advocada Clara Venganzones apunta a la necessitat també d'embargar béns o diners a la persona que comet irregularitats "per intentar que aquesta persona si està a punt de marxar o es coneix la possibilitat o el perill que marxi, es pugui prendre alguna mesura de bloqueig de diners o de béns perquè no pugui marxar i no deixi cap mena d'actiu amb què fer front a aquest deute".
Segons Veganzones, no tots els casos són similars. "Hi ha empreses que pateixen un mal moment, en procés concursal, però que no actuen de mala fe. I d'altres que s'estableixen a Andorra amb la intenció de "donar un pelotazo" i marxar, responen a una estratègia molt clara, que passa per aprofitar-se de la gent".
L'USdA assegura que són situacions habituals, que han augmentat amb l'arribada de noves empreses. Molts treballadors desisteixen de reclamar, perquè el procés requereix unes despeses que no compensen la quantitat del deute. El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach, assegura que cada vegada "detectem que hi ha més persones que estan en aquesta situació i lamentablement veiem que les institucions andorranes no donen satisfacció a tots aquests problemes".
Els sindicats fa anys que reclamen la creació d'un fons salarial, com existeix als països de l'entorn. Es nodreix de les aportacions dels treballadors, a qui se'ls reté una petita quantitat de la nòmina en origen. I Venganzones explica com funciona:
"És una forma d'aportar mitjançant la nòmina de cada treballador, és un percentatge molt petit que tu aportes cada mes amb un fons comú que pogués gestionar una entitat pública de tal forma que quan hi hagués un impagament de salaris l'Estat t'abones a tu el que no t'ha donat l'empresa"
Clara Venganzones, advocada
Si es troben en una situació com aquesta, l'assessorament inicial és molt important. Des del Col·legi d'Advocats recorden que cada dimecres fan consultes gratuïtes amb cita prèvia.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: