Per mirar més enllà de les xifres. Amb la pujada de tipus d'interès, "s'està expulsant les famílies del mercat immobiliari". Així de rotund retrata el president de la Cambra de Notaris, Joan Carles Rodríguez Miñana, l'actual escenari en matèria d'habitatge.
L'habitatge, per tant, ha esdevingut un actiu financer i no un bé social. I no només per a la compra, sinó també per al lloguer. Perquè aquest és un peix que es mossega la cua. Un propietari, en adquirir un pis, si ha hagut de fer front a uns preus més elevats, també ho trasllada a l'arrendament. I en això, no només hi té impacte la inversió estrangera, sinó també la nacional, que suposa el 75% del total d'inversions que es fan al país. En un dels aspectes en el que es pot veure això és l'especulació: comprar i vendre ràpid per obtenir un major benefici econòmic.
"Al de fora, aquesta especulació de comprar i vendre ràpid li costa molt fer-la. Necessita un permís, una inscripció al registre... també necessita contactes al país que li expliquin la situació. Aquesta immediatesa necessita d'andorrans i residents. Estic segur que hi ha més especulació nacional que estrangera." Per tant, l'especulació immobiliària necessita de la complicitat de gent d'Andorra.
Només, però, en un dels aspectes, el de compravenda. En el d'explotar grans promocions immobiliàries els protagonistes canvien: "Si a sobre permetem que vinguin de fora a construir-nos grans promocions estem trinxant el mercat perquè s'enduguin els beneficis a Barcelona, Madrid o París. És un negoci estúpid."
Per això, Joan Carles Rodríguez Miñana demana una reflexió més àmplia sobre la inversió perquè "els cobrem el mateix de taxa d'inscripció al registre a una parella de residents o andorrans que vol muntar un petit negoci que a una persona que ve a muntar una societat per posar sis pisos al seu nom."
També creu que a més de taxar la inversió estrangera és important poder mantenir l'impost de plusvàlua elevat durant els primers deu anys de l'adquisició d'un immoble.
Imatges: Andreij Cristancho - Nil Forcada
Informa: Ariadna Guiu Vila
Comparteix: