Dimarts passat va començar el debat general de la 76a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides amb la intervenció dels líders dels 193 estats membres de l'ONU. Aquesta tarda ha estat el torn del cap de Govern. Xavier Espot ha destacat la importància del multilateralisme, la solidaritat i la inclusió per a la recuperació postpandèmia. Cal aprofitar, diu, el període de reconstrucció global per crear una nova realitat basada en l'equitat i la sostenibilitat.
"La pandèmia ens ha posat a prova com a societat", ha assegurat Espot, tot remarcant que "hem après que el present i el futur ens exigeixen menys individualisme, menys egoísme i menys confrontació". En canvi, apunta, cal "més cooperació, més resiliència, més empatia i més solidaritat".
En una intervenció d'uns quinze minuts, el cap de Govern ha destacat davant l'Assemblea General de les Nacions Unides la importància de la solidaritat i el multilateralisme per recuperar-se de la pandèmia.
Ha reiterat que les vacunes són l'esperança per frenar la Covid-19, tot i que lamenta les desigualtats entre països en el procés d'immunització. Desigualtats, explica, que han agreujat encara més les crisis humanitàries en països en procés de desenvolupament. "La pandèmia seguirà el seu curs mentre la solució sigui parcial".
En aquest sentit, creu que "no hem d'aturar els esforços per planificar i oferir una resposta que faci albirar la recuperació d'aquells països on la pandèmia ha causat més estralls".
La crisi climàtica ha centrat bona part del discurs. Ha assenyalat que Andorra està adoptant els compromisos de l'Acord de París i apostant per la producció d'energies renovables i la fiscalitat del carboni. Ara, diu, és el torn que les grans potències s'hi impliquin de veritat.
En aquesta línia ha destacat que "la pròxima dècada és fonamental per assegurar el futur del planeta", i espera que la COP26 a Glasgow sigui "una oportunitat per avançar perquè els compromisos de les economies més potents siguin reals per aconseguir la neutralitat del carboni".
Espot ha destacat que cal aprofitar el període de reconstrucció en molts àmbits per donar continuïtat a les lluites encetades, com les polítiques d'igualtat de gènere, per acabar amb els esquemes patriarcals i impulsar-ne d'altres de manera conjunta, com la digitalització i la inclusió de la joventut, amb l'educació com a vector que contribueixi a la transformació i el progrés social i econòmic.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: RTVA
Imatges cedides: ONU
Locució: Òscar Serrano
Comparteix: