La taxa d'atur a Andorra se situa entre les més baixes del continent, amb tan sols un 2,4%. Però els especialistes creuen que la realitat pot ser una altra, ja que la mà d'obra estrangera es veu obligada a marxar en cas d'una situació d'atur prolongada.
L'atur no es troba entre els principals problemes del país. De fet, les estadístiques mostren que durant el 2017 afectava un 2,4% de la població activa, per sota de la mitjana de la zona comunitària, que és del 7,6%. Uns percentatges millors que els de França en el mateix període, 9,4% i considerablement millors que els d'Espanya, un 17,2%.
Però els especialistes alerten que aquestes xifres estan condicionades per la mateixa composició de la societat andorrana.
El Principat acull un gran nombre de mà d'obra de fora i per a aquests la renovació del permís de residència està supeditat a un contracte laboral.
Per tant, la realitat és que molts treballadors d'aquest col·lectiu es veuen obligats a marxar si no troben feina, un fet que pot ajudar a maquillar en part les xifres d'atur. El coordinador del departament d'Estadística, Enric Ripoll, indica clarament com hi ha "menys població aturada perquè una part de la població activa és estrangera i la seva activitat va associada a un permís de residència i treball". Per tant, "en la mesura que s'acaba el treball, s'acaba la residència i presumiblement marxa, i tenim pocs aturats que subsisteixin gaire temps en aquestes condicions".
Són dades que recull l'enquesta de forces de treball del Departament d'Estadística. També reflecteix que el servei d'ocupació no es troba entre les tres primeres opcions dels aturats per buscar feina.
La franja de població intermèdia, d'entre 25 a 64 anys, és la que presenta un nombre més elevat d'ocupats. Finalment només una quarta part dels aturats fa més de 2 anys que es troba en aquesta situació.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: