Estratègia conjunta per frenar l'augment de la temperatura mitjana al Pirineu

www.andorradifusio.ad

En els darrers 60 anys la temperatura mitjana al Pirineu ha augmentat 1,2 graus. Això ha tingut repercussions greus perquè en poc més de 30 anys el 50% de les glaceres ha desaparegut. Des de la Comunitat de Treball s'alerta que en les pròximes dècades encara podria empitjorar. Per això s'ha acordat una estratègica conjunta per lluitar i conscienciar sobre la situació.

El darrer informe del grup intergovernamental d'experts sobre el clima ha llançat una alerta preocupant. Amb la tendència actual d'emissió de gasos d'efecte hivernacle és difícil mantenir l'objectiu de limitar l'augment de la temperatura del planeta.

La situació repercutirà especialment en el massís del Pirineu, a la península Ibèrica, que tendirà a ser més àrida. De fet, els objectius marcats de contenció de la temperatura fins al 2050 seran difícils d'assolir.

Una situació que el director de l'oficina del Canvi Climàtic, Carles Miquel,  qualifica de "greu" perquè "l'informe posa de manifest que un augment de les temperatures de més d'1,5 graus podria suposar ja impactes importants en diferents sistemes tant naturals com humans".

De fet, dilluns, durant el consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus es va acordar una estratègica conjunta, en cinc àrees. I és que la serralada ha experimentat un augment d'1,2 graus en els darrers 60 anys.

L'escalfament ha provocat que el 50% de les glaceres hagi desaparegut.  Miquel alerta que abans del 2050 la resta "es veuran molt amenaçats perquè aniran reduint la superfície i, per tant, el volum d'aigua equivalent que tenen".

L'estratègia definida per la Comunitat de Treball implicarà els sets territoris que la integren.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: XTVL

Comparteix:

Andorra Telecom comença a activar el 5G Prop de 30.000 euros per la neteja dels desperfectes causats per la ventada de juliol a la Comella