El desconcert per la vacunació no afecta només Andorra. L'estratègia europea s'esquerda per la tardança de l'Agència Europea del Medicament a validar noves fórmules. Aquest és el motiu esgrimit per Àustria i Dinamarca a l'hora de justificar deixar de dependre de la Unió Europea i començar a cooperar amb Israel en la producció de nous fàrmacs.
Àustria i Dinamarca començaran a cooperar amb Israel en la producció de nous fàrmacs que s'adaptin a les diferents variants de la Covid-19.
Aquesta decisió ha trencat l'estratègia de la Unió Europea de comprar vacunes fent front comú per evitar que cap Estat en quedés al marge. Des d'Àustria s'ha criticat la lentitud de l'Agència Europea del Medicament a l'hora d'autoritzar vacunes i s'assegura que es creen colls d'ampolla en el subministrament per part de les empreses farmacèutiques. Per aquest motiu ha decidit aliar-se amb el país que lidera la vacunació arreu del món, Israel.
D'altra banda, l'anomenat passaport de vacunes que ha de servir per poder circular lliurament per Estats amb limitacions de mobilitat encara trigarà com a mínim 3 mesos a estar enllestit. Països com Espanya i Grècia han fet pressió perquè estigui a punt a l'estiu i garantir el turisme.
La Comissió Europea ja ha iniciat els treballs tècnics per protegir la privacitat de les dades d'aquest certificat que no només dirà si ens hem vacunat, sinó que també inclourà informació sobre si s'ha passat recentment una prova diagnòstica amb el resultat o si tenim anticossos per haver passat la malaltia.
Informa: Ester Pons
Imatges: Comissió Europea
Locució: Yasmina Canedo
Comparteix: