L'estudi sobre la Covid persistent permet detectar 35 casos

www.andorradifusio.ad

El primer estudi poblacional sobre la Covid persistent ha permès detectar 35 casos al país. L'eix central ha estat una enquesta enviada per SMS a 10.200 persones que havien passat la malaltia, però tan sols l'han respost 1.555. Salut estudia nous mètodes per fer créixer la participació en una segona part del projecte. 

Presentar símptomes compatibles amb la Covid-19 durant almenys dos mesos i que no tinguin cap altre motiu aparent. Es tracta de la Covid perntresistent, que globalment afecta entre el 10 i el 20% de la població que ha passat la malaltia. Aquesta afecció pot afectar diversos òrgans i comportar més de 200 símptomes, entre els quals la fatiga, el dèficit de memòria i la dificultat respiratòria. 

Andorra s'han detectat fins ara 35 casos, una dada que s'obté tant del seguiment dels metges com del qüestionari que es va enviar a 10.205 persones que havien agafat la infecció des del juliol del 2020 al juny del 2021, tot i que només l'han respost unes 1.550.

La doctora Roser Bellmunt, representant del Col·legi Oficial de Metges d'Andorra, considera que "35 casos és una dada baixa, atenent als índexs globals". Tenint en compte les 15.000 persones que havien passat la Covid durant el període analitzat, Bellmunt afirma que si se seguís la tendència "el total estaria pels volts dels 1.500 casos de Covid persistent". En aquest sentit, anima a tothom que ha passat el virus, tant si s'han tingut símptomes com no, a completar el qüestionari.

Del total d'enquestats, un 60% presentava signes compatibles amb aquest fenomen, la gran majoria amb efectes moderats i un 9% de greus. Una de les conclusions més destacades pels experts és que aquesta iniciativa ha servit per conscienciar sobre la necessitat de demanar ajuda mèdica sobretot si es tenen conseqüències importants, ja que només el 35% dels que tenien una simptomatologia severa acudia al metge per fer-ne seguiment. 

Els resultats de l’estudi no són representatius del conjunt de persones que han patit la Covid-19 i per apropar-se molt més a la realitat, s'obrirà una segona onada de qüestionaris per a les persones que han passat el virus de l'1 de juliol al 30 de desembre del 2021. A banda de l'SMS, s'estan plantejant altres procediments com ara l'app Andorra Salut o bé la trucada telefònica per arribar a més persones, per exemple, la gent gran. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada-Arxiu RTVA
Grafisme: Alberto Rodríguez

Comparteix:

Un projecte sobre la salut al treball guanya la sisena edició del Premi Tàndem El nou reglament del bingo limita les apostes i els premis de les màquines escurabutxaques per prevenir la ludopatia