Un estudi de la Fundació Julià Reig posa de manifest les fortaleses i assignatures pendents en la inclusió de persones amb discapacitat

www.andorradifusio.ad

Un estudi subvencionat per la Fundació Julià Reig sobre diversitat funcional i inserció laboral posa de manifest que Andorra està fent un bon treball en aquest sentit. Amb tot, caldria millorar aspectes com l'estigma de la discapacitat a l'empresa. L'autor de l'estudi lamenta no haver disposat de dades de la CASS per poder completar-lo.

Despolititzar les mesures de millora entorn a la discapacitat i crear un organisme tècnic. És una reivindicació que s'ha fet sentir en la presentació d'un estudi subvencionat per la Fundació Julià Reig. L'ha fet el sociòleg Albert Gomà que d'entrada diu que Andorra es troba en la bona línia pel que fa a la inserció laboral. "El canvi que s'ha fet els darrers anys és molt ambiciós i el posa en molt bon nivell. Pel que fa a posar el servei d'ocupació com a entitat que ho gestiona, amb un suport personalitzat, amb el segell d'empreses, amb ajudes a les baixes cotitzacions. Suposo que es podria fer més però Andorra està en molt bon nivell", creu.

L'estudi constata que encara hi ha molta feina a fer perquè la discapacitat deixi de ser un estigma per treballar, que s'afavoreixi la tornada al treball al més aviat possible en cas de baixa i que es normalitzi amb accions com comunicar els casos d'èxit. També cal millorar l'accés i mobilitat de les persones amb dificultats d'oïda i visió a diferents espais. L'estudi s'ha fet a partir del testimoni anònim de setze persones vinculades al departament de recursos humans i una vintena de persones amb discapacitat. Amb tot, ha trobat a faltar les dades de la CASS. "Per a un investigador social, imagina't tenir tot l'itinerari laboral i de salut d'una mateixa persona. Ho podríem analitzar de manera anònima. Si això ho tinguéssim agregat en una gran base de dades, a nivell metodològic és brutal el que podem arribar a treure. Podem arribar a fer virgueries", assegura Gomà.

"De rehabilitar la persona a enriquir la societat: un nou enfocament per a inclusió laboral de les persones amb discapacitat" pretén ser una eina més de reflexió a través de vint-i-tres mesures d'avaluació a nivell europeu. Aquest divendres Albert Gomà serà a "La Rotonda" en el Dia internacional del braille.

Estudi disponible a: www.fundaciojuliareig.ad

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

La Liz és el primer nadó de l'any Altimir relativitza la importància de la concentració del 17-D