S'estudien noves vies per garantir les pensions

www.andorradifusio.ad

L'augment de les cotitzacions és coneguda com una de les 14 propostes de la CASS per reforçar i garantir el sistema. Una possibilitat analitzada des de la comissió legislativa de seguiment de les pensions és que l'augment repercuteixi a tres bandes: empresa, treballador i, com a novetat, via pressupostos de l'estat.

Malgrat això, el president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, és conscient que encara s'ha d'estudiar aquesta via. "S'ha d'acabar de veure i s'ha d'acabar de tancar perquè són els punts que estem estudiant. Hi ha la branca general, es podria passar una part de les cotitzacions de la branca general a la branca de jubilació, però llavors la branca general generarà més dèficit".

De moment, no és una de les propostes prioritàries, ja que requereix un canvi del sistema de seguretat social. La comissió se centra en altres menys complicades i d'aplicació immediata. Així ho assegura el mateix Jordana: "De moment, no és la prioritat perquè implica un canvi de sistema i també s'ha de veure quines afectacions tenen les mesures que prenguem amb el sector econòmic i el teixit empresarial del país".

També s'analitza una altra fórmula a tres bandes sobre les aportacions al fons de pensió: complimentar-les amb un fons privat en funció de les característiques i condicions de cada empresa.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Andorra puja posicions en la qualificació financera d'Standard&Poor's El Mountain Music es queda sense mundial de youtubers