L'Euribor ha tornat a situar-se en xifres positives aquesta setmana després de més de sis anys per sota del 0%. Un fet que provoca l'encariment de la majoria d'hipoteques, que es calculen a través d'aquest indicador a un any. Els experts pronostiquen que tancarà el 2022 amb xifres positives.
Després de més de sis anys, la taxa diària de l'Euribor a dotze mesos s'ha tornat a situar aquesta setmana en valors positius i ha arribat al 0,005%.
No ho feia des del febrer del 2016, quan el Banc Central Europeu va començar a aplicar una política monetària expansiva per reforçar la recuperació de la zona euro. Aquesta pujada afecta directament les hipoteques variables i les encareix.
"Les hipoteques van indexades a l'Euribor a un any. Aquest està pujant i el que farà és que aproximadament per uns 100.000 euros d'hipoteca que tinguis, si puja 25 punts, pagaràs 15 euros més, i si puja 50 punts, acabaràs pagant uns 30 euros més".
Antoni Bisbal, economista.
El repunt ha arribat davant l'expectativa d'una propera pujada dels tipus d'interès per part de l'autoritat monetària de la zona euro per lluitar contra l'augment significatiu de la inflació i les conseqüències del conflicte a Ucraïna.
Tot i que la taxa diària de l'Euribor ha assolit xifres positives, la mitjana mensual continua sent negativa. Els experts apunten, però, que l'indicador tancarà l'any en positiu.
"Crec que tindrem pujades de mig punt. La Reserva Federal dels Estats Units ja els ha apujat i crec que la tendència els propers anys serà que vagin a l'alça".
El Banc Central Europeu ha confirmat aquesta setmana que a hores d'ara no apujaran els tipus d'interès i els mantindran al 0%. Tot i això, la presidenta, Christine Lagarde, obre la porta a augmentar-los de manera gradual després de finalitzar el programa de compra de deute dels països membres, fet que es preveu durant el tercer trimestre.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Andreij Cristancho-Arxiu RTVA
Locució: Neus Toro
Comparteix: