El Govern confirma que està estudiant tornar al sistema de quotes de treballadors de temporada d'abans de la pandèmia com a via per controlar el creixement de població. Un canvi d'estratègia que busca limitar l'arribada de professionals que genera crítiques en el sector empresarial i el teixit associatiu.
En els últims quatre anys hem vist una flexibilització cada cop més important dels requisits per venir a treballar al país, una resposta a la manca de mà d'obra i la necessitat d'estabilitzar les plantilles que han demanat nombroses vegades sectors com l'hostaleria. L'executiu confirma, però, que està valorant fer un pas enrere, tenint en compte factors que han anat agreujant-se com el problema de l'habitatge.
El portaveu del Govern, Guillem Casal, ha reiterat que la voluntat "es trobar un punt mig entre créixer econòmicament i estar d'acord amb les demandes que fan els actors econòmics, però a l'hora que aquest creixement ens permeti tenir un bon equilibri social i demogràfic al nostre país". Argumenta que cal tenir present que els treballdors que venen necessiten "un lloc de residència i, per tant, haurem de fer que les dues mesures es parlin l'una amb l'altra i avancin al mateix temps".
I la idea és tornar a uns criteris molt més exigents com els que hi havia, per exemple, el 2017, un canvi de mirada que no està sent ben vist per la CEA ni per associacions com Argentinos en Andorra, que insisteix que encara hi ha dificultats per trobar personal i que és necessari tenir més informació el més aviat possible tenint en compte que aviat vindrà l'estiu. L'executiu va presentar la proposta a empresaris i agents turístics la setmana passada i s'emplaça a donar més detalls quan la decisió estigui més consolidada.
Un canvi de política que afectaria els treballadors que venen a fer temporada, però no a altres col·lectius com els empleats per compte propi regulats per la llei d'inversió estrangera com, per exemple, els youtubers.
Casal ha assegurat que no serà l'única mesura que s'emprendrà per regular l'augment demogràfic, sinó que també s'haurà de reflexionar sobre el turisme i el creixement urbanístic.
Els programes de foment de l'ocupació laboral van trobar feina a 68 persones l'any passat. Prop de la meitat són joves entre 16 i 25 anys i quatre de cada deu tenen més de 45. Hi van participar una cinquantena d'empreses i enguany s'han incrementat les subvencions del Govern.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Albert Refart
Comparteix: