Experts apunten una reforma de les pensions flexible per adaptar-se a l’evolució demogràfica i econòmica

www.andorradifusio.ad

La creació d’una reforma de les pensions que permeti un sistema flexible i mixt és una de les conclusions de la jornada de debat organitzada per l’Empresa Familiar al voltant d’un dels temes d’actualitat: la reforma de la seguretat social.

A través de tres ponències s’ha exposat la diagnosi de la situació actual de les dues branques, les mesures presentades per la CASS per a la sostenibilitat de les pensions i les polítiques de models alternatius que apliquen altres països.

L'economista i expresident del consell d’administració de la CASS, Josep Delgado, ha posat en relleu que "durant 40 anys no es va fer res, el 2009 a efectes del 2010, i després el 2014 i 2016  es va fer un increment de cotitzacions i es van posar en marxa tota una sèrie de mesures adicionals".  "Això ha tingut efecte i ara el que cal és continuar amb aquesta dinàmica amb la màxima intensitat possible".

En la jornada també ha participat l'assessor de la CASS per a la reforma del sistema de pensions, José Antonio Herce. Ha insistit en què "amb una pensió pública, una ocupacional i una personal es pot arribar a tenir pensions bastant millors que les actuals amb una mica d'esforç".

Finalment, el professor d’Economia d’IESE, Javier Díaz, ha remarcat "la importància de tenir un sistema flexible capaç d'incorporar de manera automàtica, previsible i creïble qualsevol canvi demogràfic i econòmic".

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Andreij Cristancho

Comparteix:

FEDA promou l'estalvi generalitzat per mitigar l'augment de la factura de la llum Andorra la Vella tanca el 2021 amb 300.000 euros de dèficit