La inflació i la por a una possible crisi econòmica ha fet que el Banc Central Europeu mogui fitxa aquesta setmana i hagi pujat el tipus d'interès. Una decisió tant impopular com necessària, segons els experts.
L'efecte de les pujades del tipus d'interès a les hipoteques serà menor al que es podria arribar a pensar. Així ho creuen alguns experts del país, que asseguren que els bancs ja fa mesos que carreguen d'interessos els préstecs de tipus variable. Així doncs, la decisió del Banc Central de pujar mig punt no és més que la consolidació d'un efecte que ve des de començament d'any. Els menys perjudicats són els que van signar hipoteques de tipus fix durant la pandèmia.
El director general d'Asset Management d'Andbank , Xavier Torres, expressa que la tendència que hi havia era per donar liquiditat. "Portàvem una tendència de tipus molt baixos, liquiditat al sistema, i això ajudava molt el finançament de negocis, de particulars. Ja fa temps que s'està notant aquesta pujada de tipus d'interès des del punt de vista dels préstecs, que els nous ja són més alts."
Tot i ser una mesura impopular, els experts reconeixen que era necessària. Diuen que feia massa temps que els tipus eren negatius o a interès zero i que perllongar això no faria més que agreujar la crisi. D'aquesta manera, Torres comenta que això s'havia de fer "per reduir la demanda i baixar la pressió inflacionista". I un altre objectiu també és el de reforçar la moneda. "El que s'intenta també d'aquesta manera és donar fortalesa a l'euro. Evidentment tenim un doble impacte. Però clar, és el que hem de pagar per arribar a controlar la inflació."
Els experts reiteren que l'economia familiar no pot resistir gaires més pujades i que l'evolució de l'euro serà clau per veure resultats.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Marc Matute
Comparteix: