Els experts avisen que cal que Andorra avanci en matèria social pel que fa al procediment de reclamacions col·lectives que marca la Carta Social Europea per regular aspectes com el dret a vaga. Aquest dijous dos experts en dret europeu han parlat de la importància de tenir aquest protocol signat.
La Carta Social Europea és un tractat del Consell d’Europa que estableix uns drets i llibertats en temes com habitatge, salut, educació, treball, protecció jurídica i social, mobilitat de les persones i no discriminació i que garanteix el seu respecte per part dels estats que l’han acceptada. Andorra va signar la versió revisada del 1996.
Andorra té una bona nota, però segons els experts cal que avanci en aspectes relacionats amb el procediment de reclamacions col·lectives. El país té una llei sobre llibertat sindical, però falta regular el dret de vaga i altres aspectes. Per això des d'SDP aquest dijous s´ha volgut obrir una reflexió sobre la necessitat de signar aquest procediment. La consellera general d'SDP i presidenta de la comissió d'Afers Socials, Sílvia Bonet, creu que s'han de reforçar aspectes relacionats amb el dret laboral, sindical, i la negociació col·leciva.
En aquest sentit el tractat té altres aspectes en els quals el catedràtic en dret de la Universitat de València, Lluís Jimena Quesada, recomana avançar com són "la informació i consulta en l'àmbit de l'empresa, el dret dels representants dels treballadors de participar en la determinació de les condicions de treball, la protecció en cas d'acomiadament i la protecció dels treballadors en cas d'insolvència dels empresaris" que són "disposicions de dret del treball que no estan acceptades".
Andorra ha signat 79 dels 98 protocols de la Carta Social Europea. Es compara amb Espanya que tampoc ha subscrit el procediment de reclamacions col·lectives. En canvi, si ho han fet Portugal, França i Itàlia.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Meri Bellosta
Comparteix: