El referèndum de l'acord d'associació es podria endarrerir fins al març de l'any vinent. Dependrà de si l'actual Parlament Europeu pot aprovar el text abans de les eleccions de juny. El cap de Govern ha apuntat que els esforços se centren ara a explicar el projecte per sumar-hi més adeptes.
Nova trobada aquest dilluns a la tarda dels membres del pacte d'estat per a l'acord d'associació amb la Unió Europea, un document que s'està acabant de perfilar.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que es vol rubricar el text abans que s'acabi el mandat de l'actual comissió. La voluntat també és que s'aprovi amb l'actual parlament, tot i que si no es pot, s'aprovaria a la tardor. Tanmateix, les dates previstes poden canviar en funció de la lentitud de tots els tràmits administratius pendents de tancar, com la traducció.
Això fa que la forquilla per celebrar el referèndum, que s'està començant a preparar legislativament, es mogui entre principi de novembre i final de març.
Un dels principals objectius d'ara endavant és iniciar una campanya d'informació molt més concisa al voltant de l'acord, tant a la població general com a sectors específics, intentant fer autocrítica i millorar aquelles estratègies que fins ara no han acabat de funcionar.
"Hi ha missatges que calen molt a la ciutadania i que potser nosaltres no hem sabut contrarestar suficientment. Per exemple, quan es diu que l'acord d'associació suposarà una pujada d'impostos o la supressió de les fronteres".
Xavier Espot, cap de Govern.
Unes afirmacions que Espot afirma contundentment que no són certes. I també pensa que el projecte s'ha personificat massa, tot i que no és propi del Govern sinó "del conjunt del país".
Precisament plantejar com ha de ser aquesta estratègia de comunicació ha estat un dels temes centrals de la nova trobada del pacte d'estat. Inclourà xerrades i difusió a les xarxes i podria arrancar el febrer.
Espot també ha deixat clar que abans d'implementar el cabal comunitari, que són el conjunt d'obligacions i normes que exigirà la Unió Europea, es podran analitzar i negociar. Per fer-ho, es comptarà amb una quinzena de noves incorporacions.
I seguint amb l'acord d'associació, Andorra Endavant ha organitzat una trobada a Brussel·les en què participaran membres de l'executiu, els representants del coprínceps i el gabinet Gide, responsable d'elaborar l'informe sobre la Unió Europea encarregat per la formació. La reunió serà el 12 de febrer i servirà per aclarir qüestions com ara els annexos pendents.
Informa: Laura Cugat - Sergi Cano
Imatges: Kevin Ribeiro-Pau Bonastre
Comparteix: