El 2014 Andorra va acollir una exposició sense precedents, el retorn de les obres patrimonials desplaçades a l'estranger. Ara que s'han recuperat dos dels fragments de les pintures romàniques de Sant Esteve s'ha parlat amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya per repetir la gesta. I on s'exposarien? Aquest any es vol tenir enllestit el concepte de museïtzació del futur Museu Nacional.
Fa deu anys la sala d'exposicions dels govern, ubicada a l'antiga caserna de bombers, exposava algunes de les peces que avui dia custodia el MNAC com les pintures de Sant Romà de les Bons i la Mesa de Sant Romà de Vila, i la Mare de Déu i els àngels músics de Santa Eulàlia d’Encamp.
Entre elles alguns fragments de Sant Esteve, d'altres no van poder viatjar per la dimensió o per la localització. Ara que s'ha recuperat "El bes de Judes" i "La flagel·lació" gràcies a la venda per part de la família Bosch García Bravo, és moment per pensar a poder reunir la resta de peces repartides entre institucions públiques, el MNAC i el Prado.
"Hi pot haver acords per a cessions temporals. N'hem parlat informalment amb el MNAC però no hi ha cap proposta sobre la taula."
Mònica Bonell, ministra de Cultura
De moment no hi hauria un espai definit. Cultura espera tenir el concepte museístic del que ha de ser el nou museu nacional que s'emplaça a final d'any per començar a definir quin espai es necessita.
"Quan tinguem aquest estudi museístic parlarem de l'espai amb el comú."
Mònica Bonell, ministra de Cultura
De moment es celebra la recuperació de les pintures, testimoni del romànic tardà, de les poques que hi ha al Pirineu.
Les pintures murals de l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella van ser venudes l'any 1926. Tal com va recordar el cap de Govern durant l’anunci de la compra de les pintures el febrer passat, la venda dels frescos fa gairebé 100 anys es va dur a terme amb el permís del bisbe d’Urgell, Justí Guitart. En aquella època la relació amb el patrimoni, la seva valoració i la seva gestió era molt diferent.
Les pintures són un exemple únic al Principat, per la temàtica que representen i l’estil emprat, l'anomenat estil 1200, entre el romànic i el gòtic, caracteritzat per unes formes més humanitzades i per un intent de crear profunditat i perspectiva per donar més solemnitat al conjunt.
Els dos fragments s’han adquirit per un valor de 2,75 milions d’euros. L’arribada al Principat de les dos pintures de Sant Esteve s’ha fet gairebé disset anys després de l’arribada dels frescos de Santa Coloma.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pau Bonastre-Arxiu RTVA
Comparteix: