L'extiradora Esther Barrugués era una de les olímpiques andorranes fins que un problema de pressió sanguínia la va retirar de la competició. Ella és una de les voluntàries que opta a provar la vacuna de la Covid-19. El seu és, a més, un cas particular perquè és autoimmune.
Les primeres investigacions apunten que les persones autoimmunes no tenen més risc d'infectar-se per coronavirus però sí de desenvolupar una infecció més greu pels fàrmacs immunosupressors.
Amb tot la primera sorpresa d'Esther Barrugués va ser que havia passat la malaltia. Explica que va tornar a Andorra a final de setembre, va anar a fer-se la prova i va descobrir "que tenia anticossos". "L'he passat i no me n'he assabentat". A partir d'aquí opta al programa per provar la vacuna. Entra "a l'estadi 4 de l'estudi, és a dir, un cop s'ha demostrat que és segura i s'ha d'investigar quan de temps dura la protecció i quants anticossos desenvolupa el cos amb una dosi determinada".
L'extiradora, a més, té un problema de pressió sanguínia molt acusat que la va obligar a retirar-se de la competició i l'esport d'intensitat. Un cas que va sorprendre la fundació Som Recerca amb la qual si tot va bé col·laborarà. Per saber si finalment formarà part l'estudi, ha de passar un segon cribratge en què es triaran les 30.000 persones que hi acabaran participant.
Si és acceptada, estarà dos anys al servei de la medicina, amb controls periòdics. D'entrada li han demanat que en els primers sis mesos no es quedi embarassada i que en cas de tenir algun problema de salut hauran de recórrer a la recerca per saber si ha estat inoculada amb vacuna o placebo.
"Si puc col·laborar perquè la propera vegada que ens veiem ens puguem fer dos petons i una abraçada, i no hi hagi un drap de color blau entremig; que els nens puguin tornar a veure els avis a les residències, que la gent no s'hagi de morir sola, o no li quedi greus seqüeles; seré feliç".
En el moment en què el Regne Unit comença a vacunar la població, Esther Barrugués vol que la seva solidaritat serveixi per recuperar tot el que el virus ens ha robat.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA
Comparteix: