La FACA reclama un protocol per poder congelar productes frescos i reduir, així, el malbaratament alimentari. Un protocol que, diu, ja existeix a Espanya i a França i que evitaria que centenars de quilos de menjar com ara la carn o els productes de xarcuteria acabessin a les escombraries.
Un terç del menjar que es produeix al món acaba a les escombraries. I els supermercats en són conscients perquè cada dia hi ha productes que tenen algun cop, com la fruita, o han caducat, com els iogurts, però estan en bon estat per a ser consumits, i que no es poden aprofitar. En el cas de la carn, un supermercat llença a les escombraries, de mitjana, entre 50 i 100 quilos. Si es pogués congelar, aquesta situació es podria revertir.
Ara bé, per poder congelar productes com ara la carn o d´altres de xarcuteria, seria necessari un protocol que en garanteixi el procés i que la FACA reclama al Govern. A banda de la data de caducitat, els articles haurien d´incloure una etiqueta amb la data de congelació i la de la nova data de caducitat. Un protocol que ja existeix als països veïns.
El banc d'aliments podria contribuir a reduir el malbaratament alimentari si pogués rebre aquest tipus de productes. Ara bé, no disposa de les instal·lacions adients.
La FACA considera que hi ha empreses que tanquen o bé que remodelen les seves instal·lacions i que podrien cedir els refrigeradors al banc d´aliments, si el centre estigués disposat a rebre aquest tipus de productes.
Informa: Anna Lladó Imatge: Xavi Fajardo
Comparteix: