L'any passat, l'associació encarregada del rescat i la protecció d'animals va fer una seixantena d'intervencions. Enguany, 7. Disposa d'una xarxa de més 140 voluntaris que tenen un paper clau, però des de l'entitat reclamen més esforços per actuar de forma coordinada.
La coordinació és fonamental per adaptar els processos de cerca a les necessitats i característiques de l'animal perdut. En aquesta simulació, membres de l'associació ARPA especialitzada en la matèria ens mostren com el Tor, el gos rastrejador, flaira una peça del gos que s'ha escapat i el busca.
El president de l'Associació Rescatista i Protectora dels Animals, Jaume Vilamajó, assegura que hi ha gossos que són porucs, s'amaguen i no es veuen. "Entren en estat de shock i tarden 48 hores en sortir". La secretària de l'Associació, Laura Valero, constata que si la gent "comença a intercedir en el lloc pot invalidar la feina del Tor".
I és per aquest motiu que és crucial seguir els protocols que centralitza l'entitat amb l'ajuda de persones voluntàries organitzades a través de grups de WhatsApp. També actuen en el cas de trobar animals ferits o perduts i moltes vegades compten amb el suport dels banders.
"És molt important que quan es quedi a una hora i un dia concret es vingui aquella hora i aquell dia. L'ideal és que siguin dos al nord, sud, est o oest perquè si un cau i es fa mal l'altre el pugui ajudar."
Jaume Vilamajó, president d'Associació Rescatista i Protectora dels Animals
Si es va sol, el millor és enviar la ubicació cada 20 minuts. A títol preventiu, volen fer difusió d'una estratègia internacional per evitar que les mascotes es quedin desemparades a casa.
Ara mateix, tots els centres veterinaris i botigues relacionades amb mascotes compten amb una targeta SOS que haurien de tenir tots els propietaris per poder accedir a una persona de contacte perquè pugui anar al seu domicili en el cas que li hagi passat alguna cosa o hagi patit un accident.
Telèfon de contacte d'ARPA: 321.685
Informa: Laura Cugat
Imatges: Pau Bonastre
Comparteix: