Els agricultors admeten que la qualitat del tabac d'aquest any no és la més bona. Les condicions climàtiques han estat un problema.
És un tipus de planta que necessita molta calor i enguany les temperatures han estat més aviat moderades. A més, la pedregada de principi d'agost va suposar també un punt d'inflexió. A la Borda Mateu, va fer malbé un 20% de la collita.
A aquesta situació, s'hi suma que el cultiu s'enfronta a un repte cada cop més evident: la manca de mà d'obra.
"Jo porto 18 anys treballant amb el tabac. Abans venia molta més gent, més joves que abans de començar la universitat o les escoles, sí que venia més. Cada cop notem que de joventut poca en ve."
Enric Closa, pagès
En aquest moment hi ha manca de mà d'obra en tots els sectors, des de l'hostaleria, fins a la construcció i els serveis. El tabac és també un sector molt sensible, i tot i que els treballadors consideren que la feina està ben pagada, els joves prefereixen buscar oportunitats en altres sectors menys exigents.
"Durant la temporada, la collita de tabac és la feina més dura, però la resta de l'any es anar mantenint. Sobretot l'època de recollida i la tallada del tabac és la part més complicada, o la més dura".
Enric Closa - Pagès
Aquest canvi ha estat progressiu, però any rere any són menys els que es dediquen a aquesta feina agrícola, posant en risc la continuïtat d'una activitat clau per a l'economia andorrana.
Informa: Bruna Luque
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: