FEDA tancarà el 2021 amb unes xifres afectades pel sotrac de l'encariment continu de l'electricitat, una part del qual assumirà la companyia i, per tant, no repercutirà en els clients. Aquest fet suposarà un sobreesforç econòmic entre 8 i 10 milions.
A més, cal afegir els 3 milions que s'han destinat a ajudes a través de rebaixes o excepcions, una situació que impossibilitara tancar l'exercici amb els 12 milions de superàvit previst.
En qualsevol cas, el director general, Albert Moles, reitera que a curt termini la situació no repercutirà en la factura dels usuaris, el preu d'una part de l'energia importada està blindat per contractes a llarg termini.
La fluctuació dels preus de l'electricitat fa difícil fer previsions. De moment, però, no repercutirà en el preu final. Segons Moles, "la situació del preus del mercat requereix de solucions a llarg termini com invertir en energies renovables i més producció nacional, cosa que FEDA està desenvolupant des de fa anys". El director de l'elèctrica assegura que l'evolució dels preus marcarà la decisió definitiva de la companyia en aquest sentit, però remarca que continuaran sent competitius.
El futur, afegeix, implica reduir la dependència de fora. De cara al 2022 FEDA preveu projectes per augmentar la producció nacional, que ara se situa en tan sols el 20% de les necessitats, generada principalment per la central hidroelèctrica de FEDA.
La resta la generen CTRASA, la central de cogeneració de Soldeu i les instal·lacions fotovoltaiques, tot i que en aquest cas en un percentatge de només el 2%.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: