Potser han vist alguna vegada la fotografia del primer vol i accident d'avioneta a Andorra. La va fer Fèlix Peig, un fotògraf considerat el primer amb una visió fotoperiodística d'Andorra que durant anys es va posar al servei del Consell General. Fem una ullada al fons.
L'herència fotogràfica de Fèlix Peig és de 66.000 negatius d'entre el 1953 i el 1982 que ell mateix va dipositar a l'Arxiu Nacional.
Després de ser inventariats i descrits, s'han anat penjat a l'arxiu en línia, un procés que acabarà el desembre. El tècnic de l'Arxiu Nacional encarregat de fer-ho és Isidre Escorihuela. Calcula que a l'arxiu en línia acabaran havent-hi unes 4.000 imatges. "Això no vol dir que la gent interessada no pugui veure la resta. Sempre pot venir aquí i faríem la consulta a la sala", ha explicat.
Part de la feina de Peig estava lligada a l'activitat del Consell General, com la primera visita del copríncep Alanis (1971), la creació d'Escaldes- Engordany (1978), el folklore i la vida social, com ara els concursos de ball, el certamen de miss Europa, esdeveniments a favor de l'escola de Meritxell, curses esportives o espectacles com les acrobàcies sobre cotxes accidentats.
Considerat dels primers a captar l'essència del fotoperiodisme, l'actualitat el va portar a ser testimoni de moments tràgics que encara es recorden, "com el primer accident d'avió (l'any 1956) i l'incendi de Meritxell (1972), perquè ell va ser el primer a arribar-hi".
Policia i bombers també havien sol·licitat els seus serveis. Però, per bé que el fons porta el seu nom, no sempre era ell qui disparava darrere l'objectiu. Hi ha fotografies que pertanyen als seus ajudants, com les de l'aiguat del 82, que són de Manuel Barros, el qual durant anys va treballar amb ell.
Informa: Rosa Alberch
Imatge: Sergi Linares
Fotografies cedides: Arxiu Nacional d'Andorra
Locució: Yasmina Canedo
Comparteix: