El segon mòdul del projecte Primera Pedra ha mantingut l'èxit d'assistència del primer amb més de seixanta alumnes. El primer curs ha finalitzat aquest divendres amb la formació a Encodina a Ordino. Allà els 17 alumnes han restaurat tres construccions que pràcticament havien desaparegut.
Un dels atractius de la pedra seca és, expliquen els responsables del curs, que forma part del paisatge; no s'entén la muntanya d'Andorra o el Pirineu sense aquesta manera de construir tan particular de milers d'anys d'antiguitat.
En aquesta primera formació que s'ha dividit en dos mòduls s'han inscrit una seixantena d'alumnes; un bon nombre per a una primera edició. La segona part ha estat més pràctica i s'ha portat a terme en un dels racons d'Ordino on hi ha un conjunt de pedra seca més important, destaca el director de Patrimoni Cultural Xavier Llovera. Afirma que "anem conscienciant que tenim un paisatge que hem de cuidar bé i la pedra seca és un termòmetre interessant en aquest àmbit".
El grup anterior estava format per professionals de la construcció. En aquest hi ha persones de diferents àmbits interessats a nivell personal en la pedra seca.
La feina ha estat dura perquè s'havia de retirar molt formigó present d'anteriors restauracions fallides de les cabanes. Segons els participants l'activitat, a més del component de conservació de l'arquitectura tradicional, també es recupera l'esperit de cohesió social que tant identifica la gent d'Andorra i del Pirineu. Tot això com a resultat de carregar pedres de grans dimensions plegats.
Informar: Sílvia Mestre
Imatge: Jordi Seabra
Comparteix: