La Fira exposarà l'evolució de l'avinguda Meritxell del 1930 al 1977 a través dels records dels ciutadans

www.andorradifusio.ad

Una seixantena de testimonis són el fil conductor de "Memòries de l'avinguda Meritxell", que es presentarà en una exposició interactiva durant la Fira d'Andorra la Vella. Quatre anys de feina per plasmar l'evolució de l'eix comercial, mirall del que ha estat la història del país.

"Memòries de l'avinguda Meritxell" centrarà l'atenció aquest cap de setmana a la fira de la capital. El projecte es presenta en una exposició interactiva que mostra l'evolució del carrer des que, a partir del 1930, FHASA comença la construcció de les primeres carreteres fins a l'any 1977. Conxita Marsol considera que és una sort haver pogut comptar amb testimonis vius de l'època. "S'ha fet de les persones que l'han treballat, a part dels informants, i això també demostra que és atractiu i que és maco. Ens alegra haver-hi pogut col·laborar", assegura la cònsol major.

El Ministeri de Cultura hi ha participat activament amb l'aportació del fons històric de l'Arxiu Nacional, un fet que dona visibilitat a la importància de nodrir i conservar aquest servei, com ha assegurat la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva.

La doctora en geografia Maria Jesús Lluelles, que ha contextualitzat el contingut dels testimonis donant una dimensió històrica als records, ha treballat principalment amb informació històrica. Per a la historiadora, el Pas de la Casa i l'avinguda Meritxell són els únics llocs on es pot veure clarament l'evolució que ha patit el país tant a escala social com econòmica. "És el paradigma del creixement i del canvi. Això ho reuneix aquesta localitat, compartit amb Escaldes", matisa, tot destacant que "l'avinguda Meritxell s'ha comportat com un organisme viu i no ha parat d'evolucionar".

Es va decidir arribar fins al 1977, ja que en aquest moment la capital va perdre el quart d'Escaldes-Engordany, que esdevingué, al seu torn, una parròquia més. De fet, abans es coneixia el carrer com a carretera d'Escaldes, i no és fins al 1951 que es té constància del nom d'avinguda Meritxell.  El cost del projecte ha estat assumit íntegrament pel Comú d'Andorra la Vella i és de 190.000 €. La mostra interactiva serà tot el cap de setmana a l'estand del Comú a la Fira i després a l'abast dels ciutadans a l'avinguda protagonista durant un temps. El seu destí final serà l'edifici comunal.

Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Sergi Linares

Comparteix:

La població creix a totes les parròquies i supera els 77.000 habitants Silvestre diu sentir-se "perseguit" i acusa el Tribunal Superior de posar-li traves