La formació com a prevenció per al tràfic d'éssers humans

www.andorradifusio.ad

El Servei d'atenció a les víctimes de tràfic d'éssers humans ha tingut sospites d'alguns casos els últims set anys, però no n'ha confirmat cap. Tot i això, i de forma preventiva, Afers Socials ofereix formacions en la matèria per a professionals.

Des del 2017 està en funcionament a Andorra el Servei d'atenció a les víctimes de tràfic d'éssers humans. Al llarg d'aquest temps s'han anat tenint sospites de diversos casos, però des de la Policia s'han anat descartant. 

La cap de l'Àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, ha explicat que, si en algun moment es detectés un cas de tràfic d'éssers humans, des d'aquest servei es faria l'acollida, el seguiment social i també econòmic del cas per cobrir les necessitats bàsiques de la víctima, així com el seguiment psicològic i l'assessorament jurídic. A més, ha volgut destacar que una part important del servei és la prevenció.

En aquest sentit, el Ministeri d'Afers Socials ha promogut una formació sobre el tràfic i l'explotació de persones, a la qual han acudit una vuitantena de professionals de diferents àmbits com el judicial o el policial. 

"Concretament, la ponent, el que els està explicant són indicadors per a detectar casos de tràfic d'éssers humans, també per a identificar que realment allò és tràfic i no és un altre tipus de delicte."

Mireia Porras, cap de l'Àrea de Polítiques d'Igualtat

D'altra banda, amb motiu del Dia europeu contra el tràfic de persones, que se celebra el proper 18 d'octubre, Igualtat ha organitzat dos actes en els quals ha parlat la defensora dels drets humans Rosa Cendón.

La treballadora social i pedagoga catalana ha dut a terme una conferència oberta a tota la ciutadania. Amb el títol 'Tràfic i explotació de persones: una forma contemporània d'esclavitud', Cendón ha volgut conscienciar sobre la dimensió de la problemàtica, expressant que tot i que sembla un problema que ens cau lluny, està molt més a l'ordre del dia del que ens pensem.

"A través de la Intel·ligència Artificial, les noves plataformes o la dark web, el tràfic d'éssers humans hi és. Es compren i es venen persones. M'atreviria a dir que d'aquí a uns anys haurem d'ampliar les possibles finalitats. Inclou l'explotació sexual amb prostitució, però també amb pornografia. Després també tenim la mendicitat, el treball forçós, la servitud, l'esclavitud o matrimonis forçats." 

Rosa Cendón, treballadora Social, pedagoga i defensora dels Drets Humans

Informa: Pilar Candel
Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

La baralla entre alumnes en una escola d'Encamp va ser un "cas aïllat"  Andorra, exemple de com integrar la societat dins la natura