El cap de Govern, la ministra d'Exteriors i les ambaixadores d'Andorra i França s'han reunit aquest dilluns a Tolosa de Llenguadoc amb el prefecte d'Occitània i la presidenta de la regió per fer el seguiment de les relacions bilaterals. La trobada ha servit per tractar diversos aspectes com el de les comunicacions per carretera.
El seguiment de les obres de la RN-22 després de l'esllavissada de la primavera ha centrat la trobada entre la delegació andorrana encapçalada pel cap de Govern i la prefectura d'Occitània. Unes obres que és previst tenir enllestides abans de l'hivern. Precisament aquest dilluns s'han iniciat uns treballs d'assegurament que duraran quinze dies, per després treure la runa i les pedres acumulades a la zona de l'esllavissada. L'actual mur de contenció construït com a mesura d'urgència es desplaçarà uns metres per recuperar el traçat de la carretera original.
El prefecte ha volgut deixar clar que la comunicació entre tots dos estats és una qüestió important i durant la compareixença s'ha explicat que les obres a la zona hauran costat 2,5 milions d'euros, que ha assumit l'estat francès. "L'accés al Principat serà sempre ultraprioritari per a les autoritats franceses", ha dit, abans de reiterar que l'objectiu és que l'hivern es desenvolupi normalment.
Etienne Guyot ha afegit que el risc zero en una carretera de muntanya no existeix. Per això des de la direcció departamental de les carreteres del sud-oest es treballa en un document que determina el risc d'ellavissada en tota la via per treballar en base a aquest programa, ha explicat el cap de la divisió sud, David Morellato. El cap de Govern, que celebra aquest estudi, diu però que fets com el de la primavera no s'haurien de tornar a produir. "No hi ha motiu d'alarma. Poden passar fets com els que van passar la passada primavera, però no es tracta d'alarmar a ningú. Hi ha un nivell de seguretat a les nostres carreteres perfectament homologable i acceptable", insisteix.
La reunió també ha servit per tractar l'evolució dels treballs per protegir la via d'accés a Andorra de les allaus pels quals els dos països han invertit 21 milions d'euros, 10 dels quals andorrans. L'educació, la salut, el medi ambient i projectes conjunts de promoció del Pirineu han centrat també la trobada.
Informa Anna Pifarré
Imatge: Anna Ginestà
Comparteix: