Com funcionarà la cessió obligatòria dels pisos buits?

www.andorradifusio.ad

El Govern vol que els habitatges buits es posin al mercat de lloguer i per aconseguir-ho no ha dubtat a establir accions que mai s'havien aplicat a Andorra, com ara forçar la cessió obligatòria. És un dels apartats més polèmics de la llei òmnibus que aquest dilluns es va presentar i que també afectarà els apartaments turístics.

Aquells que no hagin tingut consum energètic en els darrers dos anys es consideraran habitatges buits. A partir d'aquí, el Govern es posarà en contacte amb el propietari que tindrà tres mesos per demostrar que el pis no està deshabitat. Si no hi ha resposta, la llei atorga al Govern que pugui forçar-ne la cessió apel·lant a la funció social de l'habitatge, recollida en la constitució.

També afectarà els habitatges d'ús turístic que perdran la llicència, si estan radicats en edificis destinats majoritàriament a primera residència. En cas que durant sis mesos l'habitatge no sigui llogat, es retornarà al propietari, el que afectarà sobretot els situats a les zones més altes del país. Així ho confirma el director de Turisme i Comerç, Sergi Nadal. "En sis mesos, si no s'aconsegueix llogar-lo, automàticament torna a entrar en el sector turístic". I afegeix que tots els que "volien una excepció sobre la zona de Pas de la Casa o proximitat de pistes, possiblement en aquests sis mesos tinguin una oportunitat de tornar a entrar en el sector turístic".

El propietari rebrà l'import del lloguer, que estarà garantit per l'estat, del qual es descomptarà la part proporcional mensual de la inversió pública que sigui necessària perquè sigui habitable. El Govern podrà utilitzar aquesta fórmula tres anys, el temps que es va establir per garantir els lloguers. Es considera que en aquest termini les mesures aplicades per posar pisos al mercat hauran donat resultat.

Escaldes i Sant Julià falten per comunicar els pisos buits

L'alliberament de pisos buits és una de les estratègies clau de la nova llei òmnibus i l'executiu reclama a Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany que notifiquin les quantitats. Escaldes ho està calculant, però creu que el Govern té altres mecanismes per aconseguir-les que evitarien assumir més càrrega de feina.  

"Ells al final tenen dades de consum. Qui millor que FEDA, qui millor que Andorra Telecom... Jo crec que tenen ells més dades pot ser que nosaltres, sembla que tot ho han de resoldre els comuns. Tenim poc personal i molts temes sobre la taula."
Rosa Gili, cònsol major d'Escaldes-Engordany

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

L'hospital estrena una nova màquina de TAC La plaça de la Germandat es rendeix als Figa Flawas