El futur dels residus: economia circular i valorització energètica

www.andorradifusio.ad

Tot i que l'ideal seria que desapareguessin les plantes de tractament de residus, la gerent de CTRASA diu que la valorització és la millor solució. El centre va tancar l'exercici passat amb xifres de rècord. La producció d'energia per tona tractada va enfilar-se a 573 quilowatts, mentre que la disponibilitat de la planta va ser gairebé del 100% perquè no hi va haver cap aturada programada.

Les pistes han tornat a obrir i han vingut molts turistes, fet que es tradueix en més residus. De fet, cada dia a CTRASA en reben 100 tones, que es cremen i amb les quals es genera energia.

El director d'operacions, Indaleci Pérez, indica que durant el 2021 han aconseguit produir "21.000 megawatts d'energia elèctrica, que equivaldrien al consum anual d'unes 3.500 llars". Pel que fa a l'energia tèrmica, "s'han generat 5.000 megawatts, que equivaldrien a unes 500 llars amb calefacció".

Un cop ja l'energia generada ha passat del vapor a l'aigua arriba a unes bombes, que el que fan és enviar-la directament a les llars a través de la xarxa de calor.

Enguany, amb menys tones de residus, la central ha generat més energia. Però quin és el futur d'una planta de tractament de residus com la de la Comella?

La gerent de CTRASA, Cristina Rico, referma que creure en l'economia circular vol dir "que els residus desapareixen i passen a ser recursos". "Aquest hauria de ser l'horitzó per a totes les plantes de tractament de residus. La valorització energètica és la millor solució, però el que realment com a societat ens hauríem de plantejar és que els residus s'han d'eliminar", reflexiona.

És en aquest sentit que Rico desitja que "tant de bo puguem dir que l'objectiu de tots és que desaparegui CTRASA i qualsevol planta de tractament perquè ja no hi haurà residus".

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Aïda Pagès

Comparteix:

Nova eina per notificar incidències a la via pública a l'app de Mobilitat Salut recupera la màquina TMA avariada