Cal Gastó de Ransol obrirà en un any com a allotjament rural. La rehabilitació permetrà posar en valor més de 500 anys d'història. En ella hi va viure un dels membres del Consell de la Terra i també és on va començar un dels capítols més foscos de la història d'Andorra.
'Morts qui us ha mort' està basat en una part de la història de cal Gastó. Escaldes amunt trobem l'origen de les seves pàgines, l'assassinat de l'hereu a mans del seu germanastre, un noi de poc més de vint anys que patia una malaltia mental i que va acabar afusellat per ordre de l'autoritat andorrana.
Si les parets parlessin explicarien una part del que Iñaki Rubio recull al seu llibre. L'autor recrea la història d'una família que "va quedant-se petita i que continua vivint a un mas molt gran a la natura, però encovats" per la presència de nazis.
Una llibre que pretén posar llum a una època i un capítol fosc de la història d'Andorra. De la casa es conservaran gran part de les estances però no quedarà res del lloc de l'assassinat.
En un dels espais ara diàfan és on es van produir els fets del 31 d'agost de 1943, però, més enllà, ara la propietat vol posar en valor un passat que arriba als nostres dies molt ben conservat.
D'una banda, la feina de rehabilitació i restauració que ha permès posar en valor finestres, forns o diferents equipament com l'eixida.
De l'altra, la importància de la pròpia casa fundada pel que havia estat cònsol de Canillo, que primer apareix als arxius com Gastó Anella, del mas de la Costa, i anys més tard com a Ramon Abella, explica l'arxiver del comú de Canillo, Domènec Bascompte.
L'any 2018 es va iniciar la rehabilitació de cal Gastó amb l'ajuda de Patrimoni Cultural. En aproximadament un any es preveu convertir-la en un allotjament rural amb un entorn històric i totes les comoditats del segle XXI.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Desirée Sala
Comparteix: