La gestió forestal, clau per a la sostenibilitat dels boscos

www.andorradifusio.ad

El canvi climàtic afecta, cada vegada més, els boscos, sobretot els més vells. Per aquest motiu, en els darrers anys, els comuns han augmentat els recursos que s'hi destinen.

L'any 2000 els comuns van començar a fer els primers plans tècnics de gestió forestal. Una tasca a la qual cada vegada donen més importància i hi destinen més recursos. "Vam començar posant 10.000 euros i ara el mínim és 30.000 i pot arribar fins al 80.000", explica la directora d'Higiene, Medi Ambient i Agricultura del comú d'Encamp, Vanessa Carrascosa.

Una de les accions està enfocada als treballs silvícoles, com ara la neteja de vegetació arbustiva i de residus, que afavoreix la reducció d'incendis i fer més accessible el camí. Els boscos necessiten també regeneració. Hi ha massa densitat, els arbres són vells i molts ja no absorbeixen nutrients. Una situació a la qual no ajuda la sequera. 

 

Els comuns també continuen col·laborant en el control la processionària. Volen evitar-ne l'expansió, que ja abasta quatre mil hectàrees, amb un tractament aeri. Aquest insecte és present al país i cada cop està afectant més. "Ara també està afectant el pi negre", assenyala l'enginyer forestal Esteve Tor.

D'altra banda, recorden que tot i que històricament s'hagi aprofitat la fusta, ara és inviable perquè els costos d'extracció són molt elevats. 

Informa: Maria Lucena
Imatges: Kevin Ribeiro
Locució: Sergi Cano

Comparteix:

Detectats quatre casos de tuberculosi el 2023 Dia de benedicció