El bitcoin té nombroses bondats, començant perquè és la xarxa de blockchain més àmplia del món i ens demostra que hi ha alternatives al sistema bancari tradicional. Malgrat tot, diferents organismes internacionals alerten dels perills d'intentar entrar a la xarxa bitcoin.
Alguns són el Banc d'Espanya i la Comissió del Mercat de Valors, que han posat el crit al cel i han advertit que invertir en bitcoin és extremament complex.
Diuen que el fet que les criptomonedes no tinguin el suport d'un banc central deixa al descobert un mercat massa volàtil que es converteix en un niu d'inversors fallides.
Un exemple és la compra de bitcoins que va fer Tesla, que va fer pujar el preu de la divisa de 40.000 a 58.000 dòlars i que es va desinflar al cap d'una setmana fins als 43.000.
Davant aquesta situació, l'objectiu dels organismes és regular el mercat per donar seguretat als inversors i aprofitar la tendència digital per generar riquesa.
De fet, el Govern ha emès un criteri favorable a la regulació dels actius digitals, tot i que es posa del costat dels organismes europeus i alerta de les possibilitats que pot donar al blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites.
D'altra banda, des de la banca tradicional es veu com una nova via de negoci. Amb un marc regulador establert, aposten per fer d'intermediaris en la compra de bitcoins.
El chief opperating officer de Vallbanc, Edmon Pallerola, creu que "si el nostre client vol invertir en aquest nivell d'actius, hem de fer el que calgui per donar-li el servei". Amb això, entén que aquesta opció no s'ha de veure com una amenaça, sinó "com una forma de donar una satisfacció addicional a l'usuari".
Més que una amenaça al sector tradicional, Pallerola assegura que blockchain és un sistema a seguir i apunta que els organismes europeus estan treballant per adaptar el seu funcionament a una xarxa de moneda tradicional virtual.
"S'està parlant d'un banc central de diners digitals", "tokenitzar cada moneda perquè estigui sota una xarxa de blockchain totalment certificada", ha explicat.
La digitalització de les plataformes ha deixat de ser una cosa de futur; la transformació al virtual és una realitat.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Marta Pons-Pere Besolí
Comparteix: