El cap de Govern, Xavier Espot, veu com "una nova decepció" la decisió de Catalunya de deixar Andorra fora del seu perímetre en les mesures fetes públiques aquest dijous.
Ho ha dit al programa La Rèplica després que la Generalitat hagi decidit permeabilitzar el confinament comarcal només per a unitats de convivència que sí que es podran moure per tot el territori interior a partir del dilluns 15 i fins al 28 de març en una nova relaxació de les restriccions vigents de moment durant 15 dies. Ara bé, no ha inclòs Andorra en aquest perímetre i, per tant, el Principat no podrà rebre turisme català més enllà de l'Alt Urgell, tal com havia sol·licitat al territori veí.
Espot no entén la decisió i diu que "ara toca demanar explicacions i saber per quin motiu no han atès un cop més la nostra petició quan hem estat molt generosos". Ha tornat a fer referència i a reivindicar la col·laboració d'Andorra amb Catalunya durant la crisi de la Covid-19, tant pel que fa a la salut com a les suspensions temporals de contracte. També ha comparat el tracte rebut per part de França , "que sí que ens ha assimilat" a diferència del govern català.
Amb tot, no llença la tovallola i té esperances en "poder fer una Setmana Santa relativament correcta". "Segur que els turistes tenen moltes ganes de venir i confiem no haver d'esperar a l'estiu per a un escenari favorable". De fet, la consellera catalana de Salut, Alba Vergés, ha dit que s'haurà de negociar amb el Govern d'Andorra i no ha tancat del tot la porta a aquesta possibilitat.
Xavier Espot ha començat fent balanç d'un any de pandèmia quan està a punt de complir-se un any del confinament. Creu que aquest "serà un any que recordarem tota la vida". "Penso que hi ha coses que es podrien haver fet millor, però també crec que vam tenir una gran capacitat d'adaptació i anticipació per afrontar la crisi sanitària, econòmica i social", ha manifestat. Ha explicat que les primeres setmanes van ser les més difícils. "Ens obsessionava no col·lapsar el sistema sanitari. Lamentem moltíssim les defuncions, però haurien estat més si s'hagués col·lapsat el sistema".
Amb la campanya de vacunació es mostra optimista, però prudent, per "no generar expectatives que no puguem complir". "Ens aniran arribant vacunes en un percentatge proporcional als països de l'entorn i l'important és la fotografia final". Veu el mes d'abril clau per a tots els sectors fins que a poc a poc es vagi tornant a la normalitat. La represa de les activitats, ha remarcat, dependrà de la campanya de vacunació, especialment pel que fa a l'oci nocturn.
Quant a la crisi econòmica, ha dit que el Govern té "la vista posada en la postpandèmia perquè el teixit productiu pugui sobreviure". "Per això hem fet un esforç ingent tenint en compte el poc múscul financer del país. Els ajuts no s'acabaran d'un dia per l'altre". Això sí, s'aniran reduint "per no caure en una assistència permanent" amb el compromís de "seguir al costat d'empreses, autònoms i treballadors".
Ha posat en relleu les accions previstes en el projecte Horitzó 23, "encarades a tornar a crear riquesa, protegir els llocs de treball i donar la volta a una economia massa depenent dels serveis.
Quant als lloguers, reconeix que "tenim un problema endèmic que s'ha de resoldre". "S'han fet moltes passes, però és molt difícil fer-ho d'un dia per l'altre", ha declarat reivindicant la decisió "intervencionista i valenta" de prorrogar els contractes com a "mesura d'urgència". Ha adduït que el problema "no es resol a cop de talonari i construint habitatge protegit". En aquest sentit, confia en la col·laboració publicoprivada per incentivar la construcció de pisos de lloguer, així com en la funció del futur Institut de l'habitatge.
Informa: Yasmina Canedo
Comparteix: