Substituir les penes als menors d'edat per consum de drogues o alcohol amb treballs a la comunitat. Aquest és l'objectiu del reglament que elabora el ministeri de Justícia i Interior sobre el programa alternatiu de menors. Enguany, l'àrea de Justícia Juvenil i Mesures Preventives Penals fa seguiment a una cinquantena de joves que tenen menys de 18 anys, la majoria per consum i possessió de cànnabis.
El ministeri de Justícia i Interior està elaborant un reglament sobre el programa alternatiu de rehabilitació de menors. Espera enllestir-lo i aprovar-lo aviat en consell de ministres. Servirà perquè les penes que s'imposen per consum de drogues o begudes alcohòliques es puguin substituir per treballs a la comunitat.
El responsable de la cartera, Josep Maria Rossell, ha apuntat que d'aquesta manera es contribuirà a que les rehabilitacions vagin molt més enllà del fet de pagar una multa.
Actualment, hi ha 51 menors en seguiment dins de l'àrea de Justícia Juvenil i Mesures Preventives Penals i s'estan executant 19 programes d'activitats. El 2020 va ser un any atípic, però són dades similars a les del 2019, que es va tancar amb un centenar de menors en seguiment i 20 programes d'activitats socioeducatives.
Rossell creu que el programa aporta resultats "perquè s'intenta que aquests joves agafin compromisos per fer tasques a nivell laboral i de voluntariat". El principal objectiu és que "es puguin introduir dins de la societat i que cada vegada tinguin millors comportaments", afegint que a tots se'ls fa un seguiment psicològic.
Els programes duren entre sis mesos i dos anys i donen fruit a la majoria dels usuaris. També es complementa amb derivacions que necessitin com ara serveis sanitaris o per combatre les drogues.
La major part de casuístiques estan relacionades amb el consum o possessió de cànnabis. També hi ha una part important pel que fa a delictes contra el patrimoni, vinculats a furts, o delictes contra la llibertat i la integritat física: baralles, lesions, maltractaments o coaccions.
Des d'Interior també informen que s'han ampliat les xerrades del pla de conductes delictives que expliquen la tipologia de delictes, les penes que s'imposen i com és el centre penitenciari. Ara bé, ressalten també aquelles exposicions en base a les víctimes, que s'han començat a desenvolupar a l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Nil Forcada-Arxiu RTVA
Locució: Laura Cugat
Comparteix: