Després del discurs de la síndica general amb motiu del dia de Meritxell, gairebé tots els grups parlamentaris han coincidit que cal afrontar les grans preocupacions ciutadanes d'avui en dia: habitatge i salaris. Des del principal grup de l'oposició, el PS s'ha mostrat poc convençut que aquestes paraules portin solucions concretes per part dels grups del Govern.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha considerat "bastant neutre" el discurs de la síndica. Diu que per fer front als principals problemes com els salaris i l'habitatge no n'hi ha prou amb paraules sinó que "cal preveure mecanismes que aportin solucions efectives al problema de l'habitatge i a hores d'ara només hi ha una proposta damunt la taula, que és la del PS". Espera, diu, "que tots els grups parlamentaris i el Govern estiguin a l'alçada".
Josep Pintat ha trobat la primera part del discurs una repetició del debat d'investidura de Xavier Espot. El president de Terceravia+UL creu que els pactes d'estat seran el gran tema d'aquesta legislatura. Sobre el salari mínim, opina que "en el moment que se'n parla vol dir que no hi ha un salari just i fins ara aquesta no ha estat la posició d'aquest grup".
Des dels grups parlamentaris que formen el Govern, el liberal Ferran Costa ha remarcat la importància de la sostenibilitat i la democratització de l'opinió pública. Per resoldre les qüestions de l'habitatge i els salaris, que "la ciutadania ha expressat com una problemàtica", diu que la solució no és només una i està covençut que han de "donar una empenta per trobar polítiques per resoldre-la de manera imminenta".
Des de les files demòcrates, Carles Enseñat ha compartit les preocupacions i ha avançat que es podrien entrar els pressupostos a finals d'octubre o principis de novembre. Treballen amb una idea clara: "Aconseguir que el salari mínim sigui el 60% del salari mitjà a curt termini, entre dos i quatre anys. Si es pot accelerar a dos, no ho farem en quatre".
Per últim, des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha celebrat la referència a les màximes de Fiter i Rossell i a l'estabilitat i la pau social. En aquest últim cas, creu que passa per mantenir les especificitats en aquells aspectes relatius a l'acord d'associació. Remarca que la lliure circulació de persones és "un punt intocable" perquè obrir-la "posaria en entredit la seguretat ciutadana i la pau social".
Pel que fa al model demòcratic, ha considerat que no cal cap redefinició i ha assenyalat la importància de no apujar la pressió fiscal i oferir un habitatge assequible.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Anna Ginestà
Comparteix: