Guanyar agilitat en el diagnòstic de malalties greus

www.andorradifusio.ad

Més rapidesa i coordinació en la detecció de malalties potencialment greus com un càncer. Amb aquest objectiu, el SAAS ha impulsat un nou projecte, àmpliament estès a territoris veïns com Catalunya. La iniciativa depèn directament de Medicina Interna i treballa en xarxa amb diferents especialistes i centres de proves de tot el país.

Des de principis d'octubre que l'Hospital compta amb un nou servei, la Unitat de Diagnòstic Ràpid, ubicat a la primera planta. Fins ara, ha arribat a atendre una trentena de pacients i "ja hem diagnosticat tres càncers", assegura Sílvia Vidal, la coordinadora clínica de Medicina Interna i la Unitat de Diagnòstic Ràpid. Es compta amb un dermatòleg i el cirurgià de guàrdia si és necessari.

 

Els centres on es fan proves prioritzen els pacients derivats de la Unitat 

El pacient arriba a la Unitat derivat del metge referent o un especialista, o bé des d'Urgències. De seguida li fan diverses proves, com ara una analítica i una visita mèdica. Si s'accepta la derivació, es fa una primera valoració i "s'engega tot el circuit ràpid de les proves".

El principal objectiu de la Unitat de Diagnòstic Ràpid és que es puguin programar i fer totes les proves al pacient en un marge de 10-15 dies i que en un marge de 21 ja es pugui tenir un diagnòstic clar o bé haver pogut descartar una malaltia potencialment greu. Vidal recorda que hi ha proves "com ara l'endoscòpia digestiva" amb una llista d'espera que pot arribar al mes i mig. Un interval "molt acceptable en altres patologies", però no en el cas "d'un càncer de colon", per exemple. 

 

Tercer pagador pactat amb la CASS per als pacients de la Unitat

Amb la CASS s'ha pactat una fórmula perquè, un cop practicades totes les proves, "es facturin el mes següent i, directament, el 25%". De moment, passen consulta els dimecres, però hi afegirien un segon dia si creixés la demanda.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Kevin Ribeiro 

Comparteix:

Onze joves participen a la 7a edició de Talentejant  Prop del 80% del personal del SAAS no se sent prou valorat