El col·lectiu de guies turístics lamenta l'intrusisme i reclama canvis en les titulacions que atorga el Govern. Aquest divendres se celebra el Dia mundial d'aquest col·lectiu, una figura imprescindible i que cada vegada guanya més pes.
Ser guia turístic comporta acreditar un ampli coneixement de la història, el patrimoni, l'economia i la realitat social. A Andorra reclamen millores, com ara que a les titulacions que atorga el Govern es corregeixi el nom, que els descriu com a informadors. A més, lamenten que no puguin accedir a un museu acompanyant els grups. Si es resol això, el president de l'Associació de Guies Turístics, Dot Benet, creu que "hem solucionat molta cosa".
Rafael Heredia i Eneko Fillotou tenen una àmplia experiència com a guies. Funcionen per lliure i treballen sobretot per a agències. Un dels aspectes que han d'afrontar és la gran desinformació de molts visitants sobre el Principat. "Pot passar que tenen un concepte del nostre país que no és", adverteix Heredia. Si parlem de coneixements sobre Andorra, els espanyols surten ben parats. Tot al contrari que els francesos, tot i el veïnatge. "Un de cada dos espanyols sempre coneix Andorra, hi ha anat com a mínim de compres, però el francès és una mica més complicat. Potser a la regió sud, Occitània, ho coneixen millor, o a Aquitània, però en canvi al nord, Andorra és menys conegut", detalla Fillotou.
Espanyols, francesos, anglesos i alemanys són els que més ens visiten. Alemanys i francesos els que més s'interessen per la nostra cultura. I de la diversitat i el desconeixement sorgeixen moltes anècdotes. "On són els prínceps? Em pregunten molt sovint", riu Heredia. "La gent encara em demana si som francesos o espanyols, si paguem alguna cosa a França o a Espanya, que és utòpic totalment", afegeix Fillotou.
Per cert, el símbol d'Andorra que més sorprèn és Caldea. La seva arquitectura crea confusió i segons els mateixos guies en alguna ocasió algun turista despistat l'ha confós amb una catedral.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: