L'índex de preus al consum se situa en el 2,3% aquest novembre, 5 dècimes més que a l'octubre, a causa de l'encariment de l'habitatge, l'electricitat i els carburants.
Una inflació similar al 2,4% d'Espanya, però que, en canvi, està clarament per sobre de l'1,3% de França. El preu dels carburants serà una de les principals variables que afectarà l'evolució de la inflació al final d'aquest any, tot i que es preveu que no hi hagi un canvi significatiu en comparació amb l'actual. Aquesta dada és fonamental perquè serveix de referència per a les pujades de salaris, els lloguers i altres preus públics de serveis.
L'IPC del 2,3% és una xifra gairebé idèntica a la previsió del Govern, que esperava un increment del 2,4%. Fa dos anys, la inflació va superar el 7%, un nivell que no es registrava a Europa Occidental des de feia dècades. Els economistes alerten que, si l'IPC superés el 2%, això podria comportar greus problemes econòmics, com la pèrdua de poder adquisitiu.
Fins a febrer de 2022, la inflació es mantenia per sota del 2%, però la invasió russa d'Ucraïna va generar una gran volatilitat en els preus de l'energia i altres béns. Des de llavors, la inflació s'ha anat controlant, i es preveu que en els pròxims anys es mantingui al voltant del 2%.
Al carrer, la percepció majoritària és que s'ha perdut poder adquisitiu, sobretot, per culpa de l'encariment de la cistella de la compra i l'habitatge. Alguns es queixen que "sovint l'IPC no és la realitat de l'economia domèstica del dia a dia" i altres reconeixen que ja no surten a menjar tan sovint com abans.
Informa: Pere Moliné
Comparteix: