Els estudiants universitaris ja han començat el curs. La majoria estudien a l'estranger. Barcelona, Tolosa i Montpeller són destinacions habituals. L'allotjament i el transport representen un sobrecost, en alguns casos molt elevat, per a les famílies. La primera gran diferència entre un curs universitari a Barcelona i a Montpeller es troba en les taxes del grau. A Catalunya porten baixant ja dos anys i actualment una carrera de mitjana costa 1.092 euros. Contrasta amb els preus a França, molt subvencionats, només 170 euros anuals.
En les despeses del dia a dia, també hi ha diferències. Allotjament i transport són els càrrecs més elevats, però cal sumar-hi altres despeses, com les de l'aigua i la llum, el menjar o l'oci. Pel que fa a l'allotjament, els estudiants tenen dues opcions: una residència d'estudiants o el lloguer compartit. Les residències tenen un preu similar, al voltant dels 600 mensuals.
És al lloguer on es troba la diferència. A Montpeller una habitació en un pis compartit entre tres persones se sol trobar per 250 euros al mes de mitjana. A Barcelona, en canvi, són 360 euros.
Per últim, cal tenir en compte el transport. Barcelona ha viscut una important rebaixa dels preus. Ara mateix, una T-jove, l'abonament habitual dels estudiants, es troba en els 40 euros i dura tres mesos. A Montpeller, el transport públic és gratuït. El cost anual, però, s'iguala en els desplaçaments cap a Andorra. En el cas de Barcelona, existeix un abonament per estudiants de 24 viatges a 16 euros cadascun amb autocar, però Montpeller no el té i se sol optar per compartir cotxe. 24 viatges superarien els 500 euros anuals. Totes aquestes xifres representen un cost anual de 5.200 euros en el cas de Barcelona i 3.200 a Montpeller.
L'Hugo i la Berta comencen a estudiar aquest any a França, i la Neus i el Jordi ja en porten cinc a Barcelona. Quan arriba el moment de marxar, la balança s'inclina segons l'afinitat cultural i els costos. La primera gran barrera és l'habitatge, un problema que s'aguditza a Barcelona on hi ha una gran gentrificació.
A França les taxes universitàries baixes contrasten amb el cost de la vida, que és "més car que Andorra o Catalunya". I un altre factor a tenir en compte és el transport cap a Andorra que, sovint, té un cost "desmesurat". En aquest context, la família és un suport essencial.
Molts estudiants marxen perquè no poden estudiar aquí el que volen. I un cop allà, tornar es complica per problemes com "l'habitatge" o per la preferència a contractar "gent de fora".
Informa: Gerard Castillo
Comparteix: