La flexibilització de les restriccions per la pandèmia no ha fet baixar l'ús de l'aplicació mòbil Andorra Salut, que es va posar en marxa quan el certificat Covid era necessari per viatjar i accedir a segons quins espais. Els hàbits d'ús de l'app han canviat, però no els accessos, que superen el milió. La voluntat del SAAS és afegir progressivament noves funcionalitats perquè l'usuari tingui accés a tota la història clínica.
Tot i que ja s'estava treballant des de feia temps, la Covid-19 va forçar el seu desplegament el juliol del 2021. La incidència de la pandèmia ha baixat, però els accessos a l'aplicació no han minvat.
Roger Rivera, responsable tècnic aplicació Andorra Salut explica que "en l'època Covid es consumia molt aquesta app bàsicament per temes relacionats amb la Covid-19". Creien que potser després de la pandèmia l'ús de l'aplicació aniria a menys, però "hem vist que no, realment la gent la fa servir", afegeix Rivera.
Des de llavors, ha tingut prop de 40.000 descàrregues i gairebé 23.700 usuaris únics, 8.300 dels quals s'han creat els darrers sis mesos. El que sí que s'ha notat ha estat el canvi de la informació que es consulta. Quan abans el certificat Covid-19 era el més consultat, ara ho són els informes, les cites i les receptes. Funcionalitats que s'han anat afegint.
Rivera informa que "els propers passos que farem serà la possibilitat de rebre els informes de laboratori i radiologia". Han obert la línia amb la imatge radiològica, tot i que "creiem que s'ha de complementar amb l'informe", conclou.
També es treballa per integrar l'eina de la telemedicina. L'objectiu és que l'usuari pugui accedir a la totalitat de la història clínica.
Segons Jordi Serrano, assessor d'innovació del SAAS, Andorra, a diferència d'altres països, "té només una història clínica". En canvi, els altres països "han de coordinar i centralitzar la informació", i afegeix que "si decidim donar accés a tota la informació de la història clínica el ciutadà podrà fer-ho". És el que estan fent de forma progressiva.
El SAAS té clar que l'aplicació ha d'esdevenir una eina que centralitzi la informació, però que no sigui l'única per garantir l'accessibilitat a les dades sanitàries de tots els col·lectius.
Una de les novetats que inclou l'aplicació és l'accés per dades biomètriques per promoure'n l'accessibilitat. Una altra de les funcions que inclou és el de les enquestes i el de consulta de les dades i informes dels fills. Prop de 2.000 usuaris han sol·licitat poder accedir a aquesta informació.
Informa: Redacció
Imatge: Kevin Ribeiro-Arxiu RTVA
Comparteix: