L'amor que van sentir Maurice Chevalier i Nita Raya els va salvar la vida durant la Segona Guerra Mundial. Ara el net d'ella, el resident Grégoire Ackcelrod, explica a "L'amour ou la mort" aquesta història, que durant molts anys va ser un tabú, i que espera que arribi ben aviat a Andorra.
"La meva àvia va estar 12 anys amb Maurice Chevalier, després dos anys amb el meu avi, un jugador de casino amb qui va tenir un nen. Per mi el món de Chevalier era una mica tabú. Quan tenia 16 anys passava els caps de setmana a casa de l'àvia, veia tot de fotos i estàtues de Maurice i pensava 'qui és aquesta persona?'"
Grégoire Ackcelrod, autor de l'amour ou la mort
Als últims anys de la seva vida, Nita Raya va explicar al seu net la història del gran amor de la seva vida, tant que es van salvar mútuament la vida durant la Segona Guerra Mundial.
Ackcelrod explica que ell la va ocultar en vàries ocasions fins que va aconseguir un fals certificat per ella i la seva família, que era jueva. Més tard, ell tocaria en un camp de concentració amb la condició que alliberessin el seu nebot i nou francesos més i que fos secret. Però els nazis es van encarregar de promocionar la visita de Chevalier, cosa que li va valer l'etiqueta de col·laboracionista.
"La meva àvia va agafar el cotxe i va marxar a Tolosa a buscar un cap de la resistència que havia vingut a buscar a Maurice per ocultar-lo, perquè l'haurien matat. La guerra els va marcar, havent-se d'amagar, amb la por als nazis, que venien sovint a veure'ls. Va ser complicat pels dos continuar. A més, volia que la meva àvia es quedés a casa, que treballés menys i ella era una gran actriu i ballarina i volia seguir treballant".
Grégoire Ackcelrod, autor de l'amour ou la mort
L'amor els va salvar de la mort però potser van deixar pendent la seva gran actuació que ara podria arribar al cinema. Potser caldrà acabar amb allò de 'continuarà...'.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: