La salut sexual és un terme que engloba la sexualitat en la seva totalitat. Segons defineixen els experts, es basa a viure aquesta sexualitat d'una manera integral, autònoma i satisfactòria, que evoluciona amb la persona. Des del 2010, cada 4 de setembre se celebra el dia internacional de la salut sexual, amb l'objectiu de conscienciar sobre els drets, la diversitat i la salut sexual i reproductiva.
A Andorra la salut sexual segueix sent un tema tabú. És per això que els afectats han de seguir un circuit molt llarg fins a arribar a l'àmbit clínic.
Segons l'especialista Sílvia Palau, s'ha de treballar de forma interdisciplinària, amb metges i psicòlegs, per poder trobar l'origen del problema. Afecta gent de totes les edats i de tots els gèneres.
Palau, ha explicat que normalment treballen amb homes d'entre 20 i 40 anys, que presenten problemes com ara la disfunció erèctil, i dones d'entre 30 i 50 amb un desig molt baix, anorgàsmia o dolor.
Malalties com la diabetis o problemes de circulació poden afectar reduint el desig o dificultant l'acte sexual. Implicaria l'aparició de complexos i d'una baixa autoestima, que pot derivar en un problema psicològic.
Segons Palau, tot té solució. El més important és conèixer el propi cos i evitar la pressió i els estereotips. En cas que la persona arribi a la consulta amb la parella, el procés ja és diferent, ha detallat Palau, tot apuntant que es fa un "programa sensorial" pel qual "retirem el sexe durant i temps i després anem introduint-lo a poc a poc".
Per a Palau és molt important que la persona faci una introspecció quan vegi qualsevol canvi de comportament sexual o d'emocions i vagi al metge per descartar un possible aspecte fisiològic.
Informa: Anna Mata
Imatges: Arnau Gaya
Comparteix: