Amb l'objectiu de fer front a les conseqüències derivades de la Covid-19 i generar riquesa i benestar social, el Govern ha hagut de readaptar el full de ruta de la legislatura. El pla d'acció, anomenat Horitzó 23, preveu 20 iniciatives que pretenen reactivar el sector econòmic i social després del cop fort que està provocant la pandèmia.
La crisi econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha obligat el Govern a reformular el full de ruta per als pròxims anys. Un pla d'acció que s'ha estat treballant conjuntament amb els grups de la majoria des de juny. El nou programa es basa en tres pilars que despleguen 20 iniciatives i 77 accions.
Amb la sostenibilitat, la resiliència i la innovació com a eixos principals, l'executiu pretén diversificar l'economia i canviar el model del turisme amb la creació d'una zona franca, un parc tecnològic i una taxa turística. En el pla de reactivació també es tindran en compte les energies renovables amb una taxa de CO2 sobre emissions d’hidrocarburs i les noves fonts de finançament.
Amb això, el cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que "els aspectes que cal que millorem de cara al futur són: les connexions, la manca o necessitat de desenclavar el nostre país, l'agilitat administrativa, on encara hi ha molt camí per recórrer, la diversificació de les nostres fonts de finançament i de l'economia".
A més dels aspectes econòmics, el Govern es compromet a mantenir les prestacions socials i de desocupació i, fins i tot, incrementar les pensions i el salari mínim. També aposta per la reducció del preu del transport públic fins arribar a la gratuïtat en algunes franges d'edat. L'aposta per la modernització de l'administració i la transformació digital són altres accions previstes.
El pla presentat es tracta d’un primer redactat que s’ha de consensuar amb els agents socials i econòmics. També s'haurà de trobar consens amb l'oposició en el debat d'orientació política que es preveu per setembre.
El full de ruta, anomenat Horitzó 2023, té una dotació de 80 milions d'euros del pressupost. El 38% es destinarà a inversions i la resta, a despeses. Sumant les inversions de FEDA i Andorra Telecom, la dotació global s'eleva a 212 milions.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Arxiu RTVA-Desirée Sala
Locució: Montse Grau
Comparteix: