La remodelació de l'Hotel Rosaleda ha costat uns set milions d'euros des del 2015. Només queda enllestir l'annex que encabirà el nou centre d'autoaprenentatge de català. Les plantes superiors són la part més administrativa i la planta baixa acollirà obres artístiques. Tres arquitectes hi han pres part, amb l'objectiu de mantenir-ne l'essència.
Enric Dilmé, Xavier Orteu i Jordi Vidal són els arquitectes que s'han encarregat de remodelar l'antic hotel. I ho han fet amb una clara voluntat de mantenir l'essència del que havia estat un establiment hoteler de primer nivell durant la segona meitat del segle 20. La recuperació ha tardat força temps perquè, segons diuen, s'ha fet amb molta cura.
Un exemple del que s'ha conservat és l'escala, "amb volta catalana molt interessant, una de les poques que queden", explica Dilmé, tot destacant que s'hi ha mantingut la distribució més enllà de les divisions d'habitacions, que van quedar desfetes.
També s'han recuperat altres elements, com ara els llums originals o els modelatges dels sostres falsos i dels sòcols, i s'ha recuperat l'essència de les finestres, molt característiques de l'edifici. Un de les feines més complicades ha estat la de reforçar els pilars, alguns dels quals estaven molt malmesos, i els treballs de cobertura s'han fet de manera que se'n pugui recuperar el format original més endavant. També s'ha buscat fer-ho com més eficient millor. Vidal celebra que s'hagi aconseguit "un edifici eficient, que aguanta estructuralment els arxius repartits per totes les plantes". A més, s'ha conservat tota la terrassa que s'ha pogut.
Algunes de les intervencions que es van fer a l'edifici abans de la seva expropiació van dificultar la feina de l'equip i per això s'ha fet un gran esforç en el reforçament de l'estructura. "Bona part dels diners invertits en aquest edifici no es veuen perquè són coses que queden amagades, però hem intentat que tingui les mateixes comoditats que un edifici actual tot i ser històric", detalla Orteu.
El nou Rosaleda, que reviurà aquest gener, acollirà una setantena de treballadors del Ministeri i també es podria obrir al públic, almenys algunes zones que permetran posar en valor part del patrimoni cultural del país.
Informa: Anna Pifarré
Imatge: Vicente Bellot
Comparteix: