Alarma entre hotelers i restauradors per la crisi pel coronavirus. Demanen més mesures per al sector. Segons les patronals, les que s'han implementat són positives però insuficients.
Segons la Unió Hotelera, la crisi al sector s'allargarà un cop acabi el confinament actual. La recuperació serà lenta i alguns establiments no podran recuperar la normalitat fins a l'hivern. Amb aquestes prediccions pessimistes comença el comunicat emès aquest dijous per la Unió Hotelera. Si es vol assegurar les nòmines dels treballadors cal augmentar les prestacions de la llei òmnibus.
Les tres associacions del sector confessen que molts establiments ja tindran problemes per pagar les nòmines d'aquest mes i pràcticament la totalitat en tindran el mes vinent.
"La sensació que tenim fins ara és que no només no se'ns menciona, sinó que no se'ns té en compte per les mesures econòmiques", considera per la seva banda la presidenta d'Autèntic Hotels d'Andorra, Cristina Canut. Afegeix que "no entenem el sentit de la paraula corresponsabilitat quan sabem que en breu, per fer les nòmines del març, els hotelers estarem molt sols" i adverteix que "si les empreses no poden sobreposar-se d'aquesta aturada i d'aquesta crisi, automàticament, els llocs de treball estan en perill".
"Hem de posar les mesures perquè tingui el menor impacte possible, ja sigui a les empreses, als assalariats, al Govern o al món de la banca", opina el president de la Unió Hotelera, Carles Ramos. La UHA ha proposat més mesures. Una, allargar més enllà de la crisi sanitària la moratòria dels preus dels lloguers als establiments. Tornar a pagar quan els ingressos tornin a ser els habituals. Per mantenir els empleats, reduir els salaris i repartir els pagaments entre empresaris i el Govern. En compensació caldria reduir el lloguer dels habitatges dels empleats. També es demana al bancs donar una carència de capital en els préstecs hipotecaris, reclamant només els interessos durant un any.
Segons la Unió Hotelera, sense aplicar aquestes mesures la majoria de negocis es veuran abocats al tancament. El sector té 35.000 llits i 5.000 assalariats. 8 milions d'euros al mes només en nòmines.
Informa: Cesc Sanjuan
Imatge: Arxiu/Cristina Canut Presidenta AHA
Comparteix: