A hores d'ara tan sols el 20% dels establiments hotelers del país estan oberts i treballen amb uns percentatges d'ingressos que, en el millor dels casos, arriben al 15%, si ho comparem amb dades d'ara fa un any. La pròrroga de les restriccions de la mobilitat a Catalunya i la impossibilitat de rebre esquiadors de més enllà de les nostres fronteres, suposen una altra estocada per al sector, que intenta recuperar-se des de fa mesos.
El 80% dels establiments associats a la Unió Hotelera estan tancats i els que mantenen en marxa l'activitat registren pèrdues d'ingressos que arriben al 90% en comparació amb el mateix període de l'any passat, quan encara no havia esclatat la pandèmia.
L'allargament de les restriccions a Catalunya i la impossibilitat d'acollir esquiadors de fora suposa rebre una altra gerra d'aigua freda per al sector, que continua arrossegant la mateixa situació des de fa setmanes. El president de la Unió Hotelera, Carles Ramos, ha afegit que tot i que veien amb esperança una millora de la situació, a hores d'ara preval més un sentiment de negativitat i una sensació de fatiga.
L'ocupació dels darrers dies ha estat mínima. Les 200 proves TMA diàries que es fan a l'stop-lab de Prat de la Creu a persones que volen accedir a territori gal, no han suposat un augment significatiu de reserves per part de visitants francesos. Amb aquest panorama, el gremi hoteler també dona per perdut el mes de febrer i fixa ja la mirada en la festivitat de Setmana Santa o fins i tot l'estiu. "Confíem que a mitjan març, si tot continua evolucionant correctament, es pugui treballar".
La principal patronal hotelera encara està a l'espera de rebre alguna resposta del Govern en relació amb la possibilitat de permetre també el retorn de contagiats francesos de la Covid-19 amb símptomes lleus al seu país d'origen i evitar d'aquesta manera que romanguin als hotels. La Unió Hotelera reitera que els establiments no tenen ni la logística ni el personal necessaris per tractar aquest tipus de pacients.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Desirée Sala-Arxiu RTVA
Locució: Laura Massegú
Comparteix: