Inaugurada oficialment la plataforma de Soldeu: "És un somni fet realitat"

www.andorradifusio.ad

Dia històric per Andorra i pel sector de l'esquí. La plataforma de Soldeu és "un somni fet realitat", ha dit el cònsol de Canillo, fruit d'un gran acord de país. Un projecte de gran complexitat tècnica, realitzat en un temps rècord de 27 mesos, per un equip 100% andorrà i que ha costat més de 30 milions d'euros, que assumeix íntegrament Ensisa. Un obra que, segons el cap de Govern, ha acabat callant les veus contràries.

"Un somni fet realitat" fruit d'un gran acord de país. Així ho han assenyalat les autoritats en els discursos inaugurals. Un projecte d'una gran complexitat tècnica, dut a terme en un temps rècord de 27 mesos per un equip 100% andorrà i que ha costat més de trenta milions d'euros que assumeix íntegrament Ensisa. Per al cap de Govern, és una obra que ha acabat callant les veus contràries. Durant i després de la cerimònia, Xavier Espot ha reivindicat la plataforma. Ha dit que "més enllà d'aquelles crítiques dures que es van sentir en el seu moment i que sembla que ja s'han desdibuixat contra la declaració d'interès nacional, avui s'ha demostrat que el Govern va fer el que havia de fer, va estar al costat de l'interès públic i de la millora de les instal·lacions del país per, justament, potenciar aquesta activitat que tanta riquesa genera".

Juntament amb la plataforma s'ha inaugurat un nou aparcament subterrani de 450 places. Aquest, unit a la nova zona de debutants a peu de pista i al fet que l'estació quedi definitivament connectada amb el poble de Soldeu donen compliment als tres propòsits inicials, sense perdre de vista la projecció en el primer nivell de l'esquí mundial.

El cònsol de Canillo, Josep Mandicó, ha remarcat precisament que gràcies a la plataforma "estem vivint un somni fet realitat: veure el poble de Soldeu unit a les pistes d'esquí". És una fita que "des de l'any 63 sempre s'havia intentat fer d'una manera o d'una altra". Ha afegit que "el futur d'Andorra ja no es juga amb pugnes entre parròquies. Només units podrem seguir fent créixer el motor de la nostra economia". Segons Mandicó, "era impossible que es fes sense les hores de dedicació que s'hi han destinat".

En línies similars s'ha pronunciat Conrad Blanch, director de projectes estratègics d'ENSISA, que ha estat al capdavant del projecte i que també va dirigir les finals de la Copa del Món d'Esquí Alpí, moment en què es va estrenar l'estructura. Per a ell suposa "un projecte integral que acosta l'estació al poble i dona unes perspectives de creixement i una empenta per als propers 20 anys, com ho va fer el telecabina l'any 96".  Opina que "és un llegat d'un gran potencial, amb una arribada envejable de la pista Avet". Creu que la plataforma "servirà per a tot tipus d'esdeveniments". En definitiva, ha afegit, "una unió magnífica entre l'estació i el poble, un veritable centre d'esquí internacional".

Especialment emotiu ha estat el parlament de l'arquitecte encarregat de la direcció facultativa, Lluís Viu. "El que hem fet ho consideraria gairebé èpic, sobretot en el temps amb què ho hem fet", ha dit agraint l'esforç a totes les persones implicades en la construcció d'un projecte que ha qualificat de molt complex i que han realitzat "en condicions molt difícils". "Hem patit molt". "Soc aquí representant 500 persones, 400 treballadors i 100 tècnics, que hem treballat amb tot aquest esforç i patiment per tirar això endavant", ha conclòs.

Aquesta plataforma s'ha fet amb visió de futur i enforteix l'objectiu de Grandvalira de seguir escalant posicions en el món de la neu. Després de l'èxit de les finals de la Copa del Món d'enguany, ja és un fet que el 2023 n'hi haurà unes altres.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Anna Ginestà/Albert Refart

Comparteix:

Compromís per rebaixar el preu i reforçar les línies de bus al Pas de la Casa durant l'hivern La plataforma de Soldeu: l'obra d'enginyeria més complexa de l'estació amb l'objectiu fixat als Mundials