La vacunació infantil funciona a Andorra. El nivell de cobertura és gairebé total. Més del 96% de la població infantil està vacunada i, al contrari d'altres països, només es donen casos molt puntuals de famílies que són contràries a vacunar els seus fills.
Les vacunes són obligatòries a Andorra en les primeres edats. Aquest fet ajuda que la població infantil assoleixi un grau de vacunació pràcticament màxim. Segons dades del Servei de Salut Escolar del SAAS, en algunes vacunes com les que s'administren contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina o la de la pòlio s'assoleix un percentatge del 97,1% d'aplicació. En el cas de la triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis) s'arriba al 99%, xifres que no s'assoleixin en països de l'entorn. "Tenim un bon calendari vacunal, un dels millors d'Europa, exportable a qualsevol lloc", assegura el pediatre Manuel Medina, qui a més, recorda que "tenim una cultura de vacunes perfecta. Són molts pocs casos. Un cas aïllat importat d'aquestes malalties vacunables però són molt poc freqüents".
La moda dels antivacunes no s'ha implantat al país, tot i que puntualment es donen casos d'alguna família contrària a la vacunació dels fills. "Hi ha casos puntuals, com a tot arreu. Casos que es beneficien que la població està molt ben vacunada. I això també és una miqueta egoista. Els meus nens estan en un grup de nens vacunats i estan protegits per aquests nens perquè no transmetran la malaltia al meu nen. I el meu nen no tindrà cap efecte secundari perquè estan tots vacunats", recorda Medina.
El Dr. Medina recorda que s'ha de seguir el calendari de vacunacions i no oblidar que encara que el nen vagi creixent s'ha de seguir vacunant. També recomana la vacunació entre els adults i especialment en les mares embarassades, per tractar la diftèria, el tètanus i la tos ferina.
Informa: Sergi Cano
Imatges: Anna Ginestà
Comparteix: