El factor econòmic és la principal dificultat de les persones amb discapacitat, que a la vegada continuen reclamant una accessibilitat universal. En aquest sentit, l'Associació de Persones amb Diversitat Funcional ha participat en un projecte que té per objectiu donar-los eines per facilitar la seva inclusió en la societat.
Disposar de recursos econòmics és clau perquè les persones amb discapacitat tinguin autonomia i una bona qualitat de vida. Però és el primer hàndicap amb què es troben. "Tenen uns preus d'entre 3.000 i 6.000 euros. Ja no són accessibles per a tothom econòmicament. La llibertat que et dona aquest enginy és un luxe i realment no és un luxe, és la teva independència", explica el pilot, Albert Llovera.
La CASS en cobreix una part. Però, què passa amb la resta? "Surts de l'hospital i et trobes totalment desestructurat, tot el que tenies t'ho fons per intentar adaptar-te a la teva vida"
D'altra banda, l'Institut Guttmann ha impulsat 'Projecte Participa' amb la finalitat d'aconseguir la inclusió total de les persones amb discapacitat. En una primera fase del projecte, han fet una enquesta a més de dues mil persones, de les quals 9 són andorranes, per conèixer les dificultats del seu dia a dia i poder posar-hi solucions. AMIDA hi forma part. "Ens donarà eines perquè puguem treballar amb programes que facilitin la vida", explica la presidenta de l'associació, Agustina Grandvallet.
L'accessibilitat universal és una altra de les grans reivindicacions, però encara s'està molt lluny d'assolir-la. "Va molt a poc a poc. La realitat és que allò que està escrit, no ho estem veient aplicat", es queixa el CEO de TRANA, Jacint Risco.
Començar a construir pensant en tots és el primer pas cap a aquesta universalitat.
Informa: Karen Gacusana
Imatges: Kevin Ribeiro - Pau Bonastre - Nil Forcada
Locució: Maria Vilariño
Comparteix: